» » ПРЕДСТАВНИКИ КРАЩИХ НАУКОВИХ ШКІЛ УКРАЇНИ ТА ЗАРУБІЖНИХ ПАРТНЕРІВ ЗІБРАЛИСЯ У ТНЕУ ЗАДЛЯ ФОРМУВАННЯ ЄДИНОГО НАУКОВОГО ПРОСТОРУ ЄВРОПИ І ЗАВДАНЬ ЕКОНОМІЧНОЇ НАУКИ

ПРЕДСТАВНИКИ КРАЩИХ НАУКОВИХ ШКІЛ УКРАЇНИ ТА ЗАРУБІЖНИХ ПАРТНЕРІВ ЗІБРАЛИСЯ У ТНЕУ ЗАДЛЯ ФОРМУВАННЯ ЄДИНОГО НАУКОВОГО ПРОСТОРУ ЄВРОПИ І ЗАВДАНЬ ЕКОНОМІЧНОЇ НАУКИ

Дата: 25-04-2013, 10:41 | Автор:

У Тернопільському національному економічному університеті другий день поспіль проходить V Міжнародна науково-практична конференція «Формування єдиного наукового простору Європи та завдання економічної науки». Організатори конференції – Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України, Українсько-Польська програма фінансів і страхування ТНЕУ, Катовіцький економічний університет (м.Катовіце, Республіка Польща), Дрезденський технічний університет (м.Дрезден, ФРН), Вищий інститут міжнародної комерції (м.Дюнкерк, Франція), Університет INHOLLAND (Королівство Нідерланди), Кафедра економіки підприємств і корпорацій ТНЕУ, ТОГО «Партнерство». Напередодні – у видавництві ТНЕУ «Економічна думка» - побачили світ тези доповідей згаданої конференції за такими напрямками: фінансова стабільність і перспективи економічного зростання; інтелектуальний капітал підприємства: концептуалізація і новелізація векторів розвитку; контролінг на підприємстві: ефективність і механізм реалізації; розвиток підприємств: проблеми та шляхи забезпечення; ринок страхових послуг: засади стабілізації і перспективи модернізації; мобільність у рамках науково-освітнього європейського простору: проблеми і можливості розвитку. Ректор Тернопільського національного економічного університету, д.е.н., професор Андрій Крисоватий у вступному слові до збірника, зокрема, висловив сподівання на те, що науковий професіоналізм, наполегливість, належне виконання важливих завдань дозволять знайти відповіді на численні найактуальніші питання і шляхи вирішення проблем та напрямків їх реалізації зважаючи на те, що саме за допомогою конференцій формується і розвивається наукова думка, визначаються нові підходи до розвитку всіх галузей національної економіки, культури та соціальної галузі, моделюється сьогодення і майбутнє держави, а  основні питання, розглянуті під час роботи, стануть основою подальших наукових досліджень.

 

Богдан Луців – проректор з науково-педагогічної роботи (міжнародні зв’язки) Тернопільського національного економічного університету, д.е.н., професор, відкриваючи ювілейну конференцію, наголосив на важливості обраної теми і висловив впевненість у тому, що подібні заходи посилять фундаментальну та інноваційну підготовку майбутніх економістів до вирішення тих проблем, що пов’язані з викликами сьогодення, та сприятимуть розвитку економіки держави.

Вітали учасників конференції заступник  Тернопільського міського голови Леонід Бицюра, заступник начальника відділу міжнародного співробітництва ТНЕУ Світлана Стецюк, д.е.н., професор кафедри державного і муніципального управління, голова ради молодих вчених ТНЕУ Григорій Монастирський, д.е.н., професор, декан факультету фінансів Ігор Гуцал, професор Ягеллонського університету (Польща) Тадеуш Вавак, доктор Університету INHOLLAND Тєрк Дж. Бустра, доктор Гданського університету (Польща) Бізон Войцех, доктор Вроцлавського економічного університету (Польща) Анета Зелінська, які зацікавлені у співпраці, спільних наукових і освітніх програмах, пошуку нових контактів і друзів саме у Тернополі, особливо у стінах Тернопільського національного економічного університету.

 

Під завісу першого роботи конференції я попросила почесного ректора Катовіцького економічного університету (Польща) Яна Пику поділитися враженнями: 

-У Тернопільському національному економічному університеті я вже третій раз. Під час свого попереднього візиту – у 2011 році ми підписали угоду про співпрацю з українсько-польською програмою фінансів і страхування ТНЕУ. У нас склалися теплі стосунки з тернополянами. Взагалі Тернопільський регіон – сентиментальний, і нас це дуже зачепило. Нам приємно, що люди цікавляться змінами, які відбуваються у Польщі, відтак виникло бажання співпраці. Особливо, коли відбувався науковий молодіжний форум, в рамках якого ми й підписали угоду про співпрацю. Відтоді відбуваються семестрові обміни студентами між ТНЕУ і Катовіцьким економічним університетом. Наш університет є співорганізатором V Міжнародної науково-практичної конференції «Формування єдиного наукового простору Європи та завдання економічної науки», на яку разом зі мною приїхали представники двох наших факультетів – фінансів і страхування; менеджменту. 

 

-Чим цікава V Міжнародна науково-практична конференція «Формування єдиного наукового простору Європи та завдання економічної науки» для Польщі і для України?

-Наша конференція має дуже цікаву тему і вписується у сучасну тематику Європейського Союзу, затверджену стратегією ЄС «Європа 2020». У тій стратегії формування спільного європейського простору знань є центральним завданням. Дана конференція уже в самій назві пробує окреслити межі заходів, які потрібно виконати задля реалізації стратегії. Переконаний, що ця тематика також важлива і актуальна для України, зважаючи на те, на моє особисте переконання, що рано чи пізно нам доведеться разом вирішувати ці проблеми. Науковий рівень доповідей оцінюю позитивно. Очікую, що проходить V Міжнародна науково-практична конференція «Формування єдиного наукового простору Європи та завдання економічної науки» принесе результати у вигляді поширення знань, які можна комерціалізувати задля пришвидшення інноваційних процесів.

 

-Як можете охарактеризувати саме організаційні заходи конференції?

-Цікавим організаційним заходом було чергування виступів представників різних вищих навчальних закладів Німеччини, Нідерландів, України, Польщі, що дозволило під час обговорення пропонувати різні бачення і підходи до вирішення проблем, які розглядалися під час роботи конференції. Дуже позитивно оцінюю саме логістичну підготовку конференції і умови й сердечну атмосферу, в якій вона відбувається.

 

-Ви  втретє у нашому вищому навчальному закладі… Будь ласка,  поділіться своїми враженнями…

-Я вражений не лише красою Тернополя і тернопілля, а й інфраструктурою університету. Особливо мене зачепило те, що маєте капличку, яка свідчить про відновлення духовності у вищому начальному закладі зокрема, і в Україні взагалі.

-Дякую Вам, пане Ян, за приязне спілкування. Також дякую кандидату економічних наук, доценту, директору Українсько-Польської програми фінансів і страхування Тернопільського національного економічного університету Ользі Собко, яка допомогла мені порозумітися з Вами. Бажаю усім плідної праці, змістовних дискусій і нестандартних мудрих рішень задля формування єдиного наукового простору Європи та завдання економічної науки.

 

Розмовляла Марія Баліцька, 

головний редактор газети ТНЕУ «Університетська думка» 

23-24 квітня 2013 р.