» » ННІМВ ім. Б. Д. Гаврилишина ЗУНУ – 35 років

ННІМВ ім. Б. Д. Гаврилишина ЗУНУ – 35 років

Дата: 30-11-2023, 10:00 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Навчально-науковий інститут міжнародних відносин ім. Б. Д. Гаврилишина є одним із наймолодших у сузірʼї факультетів та інститутів Західноукраїнського національного університету.

Витоки інституту сягають періоду в історії нашої країни, коли події середини 1980-х років наближали глобальні трансформації усіх сфер життя і освіти зокрема. Вже тоді стало зрозуміло, що потрібно виходити за межі «радянської бульбашки» та переймати передовий досвід, який стане запорукою успішного включення у світовий економічний простір.

Саме тому у 1988 р. при факультеті підвищення кваліфікації Тернопільського фінансово-економічного інституту відкрито відділення з перепідготовки кадрів (господарських керівників) підприємств та організацій, що отримали дозвіл на здійснення зовнішньоекономічної діяльності. Слухачі навчалися протягом 6 місяців з відривом від виробництва і отримали дипломи про вищу освіту за спеціальністю «Організація та планування зовнішньо-економічної діяльності».

Активізація зовнішньоекономічної діяльності підприємств стали поштовхом для відкриття факультету зовнішньо-економічної діяльності, датою створення якого є 21 грудня 1988 р. Перший набір здійснювався з числа студентів стаціонарної форми навчання, які пройшли тестування з іноземної мови і виявили бажання навчатися на цьому факультеті. У цей рік за спеціальністю «Менеджмент організацій» (спеціалізація «Менеджмент ЗЕД») навчалося лише  25 студентів.

Новостворений факультет доцент кафедри господарського механізму, кандидат економічних наук Анатолій Михайлович Тибінь. Заступниками декана факультету в різні роки працювали: І. В. Демків, С. В. Братко, В. О. Мартинюк, Р. Б. Сивак, З. І. Домбровський, Ю. П. Гуменюк, Л. П. Кондрацька, А. А. Шевченко, М.А. Живко, В. О. Гомотюк, О.О. Луцишин, В.Є. Куриляк, С.В. Гродський.

До факультету зовнішньоекономічної діяльності належали чотири кафедри, професорсько-викладацький склад яких представляли висококваліфіковані і досвідчені спеціалісти. Це були кафедри: менеджменту (завідувач кафедри – О. А. Устенко); міжнародної економіки, фінансово-кредитних відносин та маркетингу (МЕФКВМ) (завідувач – д-р екон. наук, професор Є. В. Савельєв); англійської мови для ЗЕД (завідувач кафедри – доцент Ю. І. Фатєєва, одна з перших викладачів ЗУНУ); німецької мови для ЗЕД (завідувач кафедри – доцент Л. Р. Вовк).

Перший випуск студентів денної форми навчання відбувся у 1992 р. У результаті посилення ролі економічної сфери в житті суспільства суттєво зростав потяг до здобуття економічної освіти. Тож цілком закономірно спостерігалася динаміка росту кількості студентів. Потреби в підготовці фахівців високої кваліфікації зумовили необхідність відкриття ще трьох спеціальностей: «Міжнародна економіка», «Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності», «Маркетинг».

Для зміцнення зв’язків між зарубіжними партнерами та факультетом, з метою встановлення нових міжнародних контактів у 1989 р. було створено відділ міжнародних зв’язків. Начальником відділу призначили канд. екон. наук., доцента В. П. Дяченка. У цей час були укладені угоди про співпрацю з закладами вищої освіти Польщі, Болгарії, Великобританії, Нідерландів. Факультет встановив ділові контакти з зво Швейцарії, США, Німеччини, Канади, Франції, Фінляндії, Білорусі. Іноземні професори і науковці неодноразово запрошувалися до Тернополя для читання лекцій студентам.

З 18 серпня 1992 р. факультет зовнішньоекономічної діяльності має нову назву – факультет міжнародного бізнесу та менеджменту.

У вересні 1993 р. при факультеті створено спеціалізовану бібліотеку іноземної літератури.

Наступним етапом історії факультету стало заснування у 1993 р. Українсько-голландської вищої школи економіки та менеджменту як структурного підрозділу факультету з метою організації підготовки фахівців за двома спеціальностями: «Економіка та управління виробництвом» та «Управління міжнародним бізнесом». 24 травня 1995 р. на базі цієї школи було створено Українсько-Нідерландський економічний факультет економіки та менеджменту. Деканом призначено доцента В. П. Дяченка. Перший випуск відбувся у 1998 р. Усі випускники отримали сертифікати Утрехтської вищої школи економіки та менеджменту. У 1999 р. факультет очолила доцент кафедри менеджменту Людмила Володимирівна Гаврилюк-Єнсен (з жовтня 2005 р. Українсько-Нідерландський факультет економіки та менеджменту отримав статус окремого структурного підрозділу).

У 1994 р. факультет трансформовано в Інститут міжнародного бізнесу та менеджменту (ІМБМ) (директор інституту - А. М. Тибінь).

У травні 1999 р. при Інституті було створено Українсько-німецький центр економіки та менеджменту. Згодом засновано в структурі ІМБМ Українсько-Німецький факультет міжнародної економіки і менеджменту. У 1999–2008 рр. деканами факультету були канд. екон. наук, доцент В. П. Дяченко, канд. екон. наук, доцент кафедри МЕФКВМ Л. В. Фарина, канд. екон. наук, доцент кафедри менеджменту В. Трілленберг (доцент DAAD). З 2008 р. Українсько-Німецький економічний факультет став працювати як самостійний структурний підрозділ університету.

Інтеграція України в світовий економічний простір висувала нові вимоги до підготовки спеціалістів у сфері економіки. Для підготовки фахівців з європеєзнавства у 2000 р. створено Центр європейських і міжнародних студій (ЦЄМС), який очолила канд. екон. наук, доцент кафедри менеджменту В. Є. Куриляк. Було передбачено відкриття спеціалізацій «Світова та європейська інтеграція» в рамках спеціальності «Міжнародна економіка», «Європейський менеджмент», «Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності», а також спеціальності «Європейське право». У 2002 р. для організації навчального процесу та розміщення працівників ЦЄМС виділено корпус на бульварі Шевченка, 9.

З метою зростання іміджу ТАНГ в Україні та за кордоном і конкурентоспроможності випускників на вітчизняному ринку та зарубіжних ринках робочої сили в інституті з 2003 р. почали функціонувати англомовні програми навчання за спеціальністю «Міжнародна економіка». Навчальний процес забезпечували В. Й. Дяченко, О. М. Ляшенко, В. Є. Куриляк, В. В. Мельник.

Успішно розвивається співпраця з зво багатьох країн, зокрема з університетами Великобританії і Греції. З метою створення організаційних умов розширення діяльності з включення ТАНГ у європейський освітній простір у 2004 р. був створений Українсько-Британсько-Грецький факультет міжнародної економіки і туризму.

Для роботи на міжнародних фінансових ринках в Інституті міжнародного бізнесу і менеджменту була відкрита магістерська програма «Міжнародне інвестування» в межах спеціальності «Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності» (2005 р.). Викладання дисциплін професійного спрямування забезпечувалося викладачами єдиної в Україні новоствореної кафедри фінансового інжинірингу, яку очолювала д-р екон. наук, професор О. М. Сохацька.

У зв’язку з утворенням у 2005 р. на базі ТАНГ Тернопільського державного економічного університету інститут міжнародного бізнесу та менеджменту було трансформовано у факультет міжнародного бізнесу і менеджменту. Восени цього ж року з метою вдосконалення організаційної структури ТДЕУ відповідні факультети реорганізовано у Українсько-Німецьку програму двох дипломів, Українсько-Греко-Іспанську програму з міжнародного туризму та Англомовну програму з міжнародної економіки та туризму при ФМБМ. Науковим керівником програм був призначений д-р екон. наук, професор Є. В. Савельєв.

Підготовка фахівців для зарубіжних країн розпочалася у 2004 р. У ЗУНУ навчаються студенти із країн Африки, Азії, Південної та Північної Америки.

У 2006 р. контингент студентів факультету міжнародного бізнесу і менеджменту становив 671 особу.

У 2010 р. відбулися великі зміни в структурі університету, а саме 30 серпня 2010 р. на базі провідних факультетів, що реалізували міжнародні освітні програми, було створено Навчально-науковий інститут міжнародних економічних відносин (ННІМЕВ). До інституту увійшли: факультет міжнародного бізнесу і менеджменту; Україно-Німецький економічний факультет; Україно-Нідерландський факультет економіки та менеджменту, Англомовна програма з міжнародної економіки і туризму; відділ міжнародних програм; відділ перекладачів; відділ обліку і верифікації іноземних громадян. Зі структури факультету фінансів було виведено Українсько-польську програму з фінансів та страхування; із структури факультету комп’ютерних інформаційних технологій виведено Українсько-американську програму з комп’ютерних наук; зі структури факультету довузівської, післядипломної та магістерської підготовки виведено Українсько-Грецьку програму «Магістр з бізнес адміністрування» та підготовче відділення для іноземних громадян і включено їх до складу ННІМЕВ.

13 червня 2013 р. відбулася знакова зустріч студентства та викладачів ТНЕУ з Богданом Дмитровичем Гаврилишиним –видатним громадським діячем, членом Римського клубу, фундатором економічного форуму в Давосі. На урочистій вченій раді, що відбулася одразу після зустрічі, було прийнято рішення про присвоєння імені Богдана Дмитровича Гаврилишина Навчально-науковому інституту міжнародних економічних відносин.

  У 2013 році інститут очолив канд. екон. наук, доцент Ігор Михайлович Таранов. Тоді ж відбулися чергові зміни у структурі. До складу інституту входили українсько-нідерландська факультет-програма; українсько-німецька факультет-програма; англомовна програма з міжнародної економіки; українсько-американська програма з комп’ютерних наук; українсько-грецька програма «Магістр з бізнес-адміністрування»; українсько-польська програма; відділ обслуговування студентів; відділ освітніх послуг для іноземних громадян; міжнародний тренінг центр; сектор міжнародної мобільності; журнал європейської економіки. 

У 2016 році в інституті на денній формі навчалося понад 1100 студентів з України, країн ближнього і дальнього зарубіжжя. Професорсько-викладацький колектив представляли 10 професорів та 55 доцентів, 16 старших викладачів та 9 викладачів.

У 2019 році назва інституту набула сучасного вигляду - Навчально-науковий інститут міжнародних відносин.

З 2018 по 2023 рік інститут очолювала д-р екон. наук, професор Ірина Олегівна Іващук, яка вдихнула в нього нове життя за зарядили всіх студентів і працівників своєю невгамовною енергією.

Чималим викликом для директора і колективу інституту стала світова пандемія коронавірусу, яка змусила не лише адаптуватися до умов дистанційного навчання, але й оперативно вирішувати безліч питань, які виникли з контингентом іноземних студентів. До честі адміністрації і викладачів ННІМВ вони впоралися на відмінно.

З 2023 року виконувачем обов’язків директора інституту є кандидат економічних наук Максим Андрійович Живко.

Зараз у структурі ННІМВ кафедра іноземних мов та інформаційно-комунікаційних технологій, кафедра міжнародних відносин та дипломатії, кафедра міжнародних економічних відносин, кафедра міжнародної економіки, кафедра міжнародного туризму і готельного бізнесу, кафедра політології та філософії, Тернопільська бізнес-школа, Англомовна програма з міжнародної економіки, Європейсько-американська програма з комп’ютерних наук та управління проектами, Українсько-грецька програма «Магістр з бізнес-адміністрування», Українсько-нідерландська факультет-програма, Українсько-німецька факультет-програма, Українсько-польська програма.

В інституті створені всі умови для навчання, професійного й особистісного розвитку. Студенти не тільки наполегливо навчаються і опановують майбутні спеціальності, а й займаються спортом, беруть участь у гуртках художньої самодіяльності, тобто вміють активно відпочивати.

Навчальний процес в інституті здійснюється з використанням традиційних та сучасних методик навчання, у т. ч. методики кейсів, тренінгових технологій, модерацій, презентацій, сучасних комп’ютерних та інформаційних технологій, мультимедійних засобів навчання. Викладання навчальних дисциплін відбувається українською, англійською, німецькою, польською мовами тощо.

Професорсько-викладацький колектив навчально-наукового інституту міжнародних відносин ім. Б. Д. Гаврилишина здійснює активну науково-дослідну діяльність, на кафедрах виконуються наукові дослідження на замовлення державних установ, приватних підприємств та органів місцевого самоврядування. До наукових досліджень залучаються студенти інституту, які здобувають призові місця на міжнародних та всеукраїнських конкурсах наукових робіт та олімпіадах із спеціальностей та згодом продовжують своє навчання в аспірантурі та докторантурі Західноукраїнського національного університету.

Інститут активно співпрацює з установами, організаціями та зво-партнерами Тернопільщини, України, а також країн близького і далекого зарубіжжя.

Студенти інституту мають можливість стати учасниками програм міжнародної академічної мобільності та пройти семестрове навчання у вузах-партнерах, приймають активну участь у Всеукраїнських та Міжнародних науково-практичних конференціях, круглих столах, семінарах, публікують свої праці у вітчизняних та зарубіжних виданнях. Розкриттю творчих можливостей молоді сприяє діяльність наукових гуртків та клубів при кафедрах, працюють «Студії публічної дипломатії», «Школа менторства» . Організовується безліч спеціалізованих тренінгів, тематичних івентів та зустрічей.

При інституті також функціонують Центр Сходознавства та Африканістики, який є осередком африканістики та культури Близького Сходу; Центр «Наукові студії глобального розвитку», який здійснює організацію наукової діяльності вчених, аспірантів, студентів інституту міжнародних відносин ім. Б. Д. Гаврилишина щодо досліджень нових реалій глобального розвитку у ХХІ столітті для вироблення пропозицій щодо збереження Україною суб’єктності у міжнародних відносинах в умовах підвищеної нестабільності; Центр політологічних студій об’єднує професорсько-викладацький колектив, аспірантів, студентів та інші зацікавлені сторони для вивчення актуальних політичних процесів, що відбуваються в Україні та світі; Центр Дипломатії, Безпеки та Демократії  є «інтелектуальним хабом» та «лабораторією ідей» навчально-наукового інституту міжнародних відносин ім. Б.Д. Гаврилишина Західноукраїнського національного університету.

Маючи порівняно молодий вік та, водночас чималі традиції якісної підготовки фахівців Навчально-науковий інститут міжнародних відносин ім. Б. Д. Гаврилишина ЗУНУ набув авторитету та загального визнання в Україні. Його значний внесок у входження України в європейський освітній та економічний простір не викликає сумнівів.