» » «Безпека в Єдності. Протидія насильству»

«Безпека в Єдності. Протидія насильству»

Дата: 6-12-2023, 09:00 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 У межах щорічної Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства», яка триває з 25 листопада до 10 грудня у читальному залі для студентів бібліотеки ім. Л. Каніщенка ЗУНУ,  5 грудня відбулася інформаційна година «Безпека в Єдності. Протидія насильству».

Акція «16 днів проти насильства» – це нагода ще раз нагадати громадськості про існування цих проблем у суспільстві, підвищити рівень обізнаності людей щодо усіх форм насильства, продовжити процес створення недискримінаційного простору для життя, розвитку і професійного зростання кожної людини.

Захід відбувся за підтримки ГО «Спілка жінок України»,  ГО «Спілка Жінок Тернопільщини», «КримSOS» у межах проєкту «Посилення спільнот ВПО в західних та центральних областях України» за фінансування UNHCR Ukraine - Aгентство ООН у справах біженців в Україні,

У заході взяли участь студенти юридичного факультету; членкиня правління «Спілка Жінок України», голова правління ГО «Спілка Жінок Тернопільщини», заступниця директора з економічних питань Тернопільської обласної філармонії  Олеся Капуш; членкиня ГО «КримSOS» Лукія Квич; представники патрульної поліції: старший інспектор ВЗГ управління патрульної поліції в Тернопільській області ДПП Ігор Ракочий;  інспектор ВЗГ управління патрульної поліції в Тернопільській області ДПП Ірина Мельничук; т.в.о. ст. інспектор ВЗГ управління патрульної поліції в Тернопільській області ДПП Ольга Пелих; психотерапевтка, координатор психологічного здоровʼя міжнародної організації Червоний Хрест Людмила Богуцька; ВПО Тернополя.

Директор бібліотеки Казимир Возьний привітав учасників та побажав всім ефективної й продуктивної дискусії.

Під час заходу присутні дізналися відповіді на важливі питання: що робити, якщо ви постраждали від насильства? Що ви можете зробити, якщо бачите, що хтось з друзів та знайомих зазнає насилля.

Мета заходу – ознайомити присутніх із правами людини, попередити про насилля серед людей та молоді, розвинути ввічливість, чесність, людяність, виховати дисциплінованість, повагу до ближніх.

Основним завданням зустрічі було розв’язання таких проблем: що таке насильство, як розпізнати насильство; як не допускати насильство,як вміти захиститись від насильства.

На превеликий жаль, ми живемо у світі, де існує таке негативне явище, як насилля. Прояви насильства супроводжують людство з давніх давен. Упродовж тисячоліть одна людина кривдить іншу, чинить насильство щодо неї. У світі постійно відбуваються війни, напади на людей, дискримінація, приниження. Ми вже звикли сприймати насильство, як щось неминуче. Але ж прояви насильства порушують права людини, принципи вільного та справедливого існування.

І коли насильство чиниться поруч з нами, чи у нас в домі, на роботі, на вулиці, ми можемо зупинити його. Насильство – це дії, що принижують людську гідність, завдають шкоди здоров’ю, а іноді й життю. Іноді ми не усвідомлюємо, що втягнуті у коло насильства, бо можемо не знати, що певні насильницькі акти щодо нас порушують наші права, честь та гідність.

Патрульні з присутніми обговорили як протидіяти будь-яким проявам насильства, куди при необхідності звертатися за допомогою та наголосили на відповідальності кривдників за вчинення таких дій.

Памʼятайте, що ви маєте право відмовитися робити те, до чого вас примушують силою або образливими, злими словами; ваша власність належить тільки вам, ви маєте право на допомогу, кожна людина має право жити вільно, у безпеці, відчуваючи тепло і любов!

Бажаємо ніколи не отруювати своє здоров’я проявами насильницьких дій, жорстокості та агресії. Нехай у вашому житті панує добро! Примножуйте його!