» » ВННІЕ ЗУНУ – колиска талановитої молоді Вінниччини!

ВННІЕ ЗУНУ – колиска талановитої молоді Вінниччини!

Дата: 14-12-2023, 10:11 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Вінницький навчально-науковий інститут економіки Західноукраїнського національного університету святкує свій День народження. За 29 років інститут тричі змінював назву, розправляв крила, щоб міцно піднятися на ноги і тримати курс на кращі європейські освітні традиції. За часи існування зі стін нашого закладу освіти випустилися відомі економісти, політики, громадські діячі, науковці. Саме вони роблять вагомий внесок у розвиток науки України, а завдяки науковій діяльності викладачів і студентів наш зво підтверджує відоме гасло: «Наукою переможемо!».

Все почалося з філії Тернопільської академії народного господарства (ТАНГ), коли з ініціативи ректора О.А. Устенка (наказ № 188 від 14.12.1994 р.) у м. Вінниці була створена Вінницька філія ТАНГ. І вже у серпні 1995 року на заочне відділення двох факультетів – банківської справи і фінансового – було зараховано 100 студентів. На початку свого існування найболючішою проблемою була відсутність власного приміщення, недостатнє забезпечення спеціальною літературою та професорсько-викладацьким колективом. Проте приємно, що до інституту вступала талановита молодь. Ті, хто стояв біля витоків, пам’ятають, з яким хвилюванням чекали першого абітурієнта! Нею була Юлія Курченко. З її легкої руки розпочався шлях для усіх охочих отримати економічну освіту у нашому закладі. Молодь не злякала новостворена філія, тому що за нею стояв авторитет Тернопільської академії народного господарства.

З невеличкого закладу освіти, якому повірили абітурієнти 29 років тому, маленька група педагогів-ентузіастів створила потужну освітянську базу для формування нової генерації економістів, фінансистів, обліковців та юристів. Перший випуск нараховував всього 86 випускників заочної форми навчання за спеціальністю «Фінанси і кредит». Проте, які це були випускники! Виплекані, талановиті, вони залишили слід у серцях викладачів, які з радістю слідкували за їх кар’єрним зростанням. У 1996 році був створений відділ перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів. За цей період другу вищу освіту отримали більше трьох тисяч слухачів. Наші випускники працюють в різних фінансових та юридичних структурах багатьох міст України. У 2000 році Наказом Міністра освіти і науки Кременя В.Г. (№ 220 від 20.06.2000 р.) Вінницька філія ТАНГ була реорганізована у віддалений структурний підрозділ ТАНГ – Вінницький інститут економіки. З 2003 року інститут очолює доктор економічних наук, професор Борис Васильович Погріщук, під його керівництвом було розпочато прийом студентів на денну форму навчання. Це був новий потужний крок у розвитку інституту, адже можливість навчатися у знаному закладі вищої освіти отримали абітурієнти-школярі. В той же період інститут почав здійснювати перепідготовку фахівців за спеціальністю «Фінанси і кредит».

З квітня 2005 року у зв’язку з перетворенням Тернопільської академії народного господарства у Тернопільський державний економічний університет (Наказ МОН України № 274 від 04.05.2005 р.) інститут отримав назву Вінницький інститут економіки Тернопільського державного економічного університету зі збереженнями свого офіційного статусу – віддаленого структурного підрозділу та готував фахівців за спеціальностями: «Фінанси», «Банківська справа», «Облік і аудит» та «Економіка підприємства». Кількість студентів перевищила 3000 осіб. У 2012 році за всебічного сприяння ректора, д.е.н., професора Андрія Крисоватого на базі інституту створена нова гілка – Вінницький коледж економіки та підприємництва, який очолила д. е. н., професор Наталія Добіжа. Основною метою діяльності коледжу є підготовка фахівців за освітньо-кваліфікаційним рівнем «фаховий молодший бакалавр» для задоволення потреб місцевого ринку праці. У 2014 році інститут отримав назву Вінницький навчально-науковий інститут економіки Тернопільського національного економічного університету зі збереженнями свого офіційного статусу – віддаленого структурного підрозділу, а у 2019 році, після отримання головним зво статусу класичного університету, інститут став – Вінницьким навчально-науковим інститутом економіки Західноукраїнського національного університету. Всього за 2000-2023 роки було зроблено 23 випуски фахівців, серед яких понад 12000 спеціалістів та магістрів. Більше 5000 фахівців отримали дипломи про здобуття другої вищої освіти.

Сьогодні ВННІЕ ЗУНУ – це потужний зво, згуртований колектив фахівців та однодумців, мета якого – створити надійний фундамент для фахового зростання майбутніх економістів, фінансистів, аудиторів, митників, підприємців та юристів. Нині інститут готує фахівців за такими напрямами: «Підприємництво та торгівля», «Економіка», «Фінанси, банківська справа, страхування та фондовий ринок», «Митна та податкова справа», «Фінансова грамотність», «Облік і оподаткування», «Право», «Психологія», «Публічне управління та адміністрування».

Розсікає простори освітянського океану наш корабель-інститут в потужній ескадрі Західноукраїнського національного університету. Директор ВННІЕ ЗУНУ – професор Борис Погріщук, досвідчений менеджер, талановитий науковець і мудра людина. Вдало підібрані нашим керманичом педагогічні кадри нараховують докторів та кандидатів наук, наукові праці яких відомі на теренах держави та за її межами.

Величезну роботу задля функціонування інституту у Вінниці реалізовує наш головний зво – Західноукраїнський національний університет. У результаті плідної співпраці, за підтримки ректора д. е. н., професора Андрія Крисоватого відбулося придбання власного просторого приміщення для ВННІЕ, створено інформаційно-обчислювальний центр, оснащений сучасною комп’ютерною технікою з постійним доступом до мережі Інтернет. Розроблена професором Андрієм Крисоватим довгострокова стратегія розвитку спирається на концептуальні засади модернізації освіти, стратегічні цілі розвитку ВННІЕ ЗУНУ та набуті упродовж останніх років досягнення і досвід. За ініціативи ректора щорічно в інституті проводяться науково-практичні конференції за участі знаних у світі учених. Ці заходи набувають розголосу не тільки у Вінниці, а й за межами України. Серед учасників конференцій є провідні вчені з України, Польщі, США, Румунії, Німеччини, Молдови. Підсумком кожної конференції є публікація збірника наукових праць. Тут висвітлюють результати наукових досліджень молоді вчені нашого та інших зво.

Сьогодні ректор ЗУНУ д. е. н., професор Оксана Десятнюк продовжує активну підтримку інституту, особливо у вирішенні першочергових завдань ВННІЕ ЗУНУ – необхідність забезпечення сучасних умов навчання, реалізації освітнього процесу в умовах війни, донесення провідних досягнень наукової думки, підтримка викладачів, які мають креативний підхід до освітнього процесу. ВННІЕ ЗУНУ пишається своїми студентами і випускниками.

Значний вплив на заходи наукового, навчального, виховного, культурно-мистецького спрямування спричинила війна російської федерації проти України. В Україні разом із відновленням традицій благодійності, як невід’ємна її складова, стрімко розвивається волонтерський рух. Це благодійна діяльність, яка здійснюється колективом та студентами ВННІЕ ЗУНУ на засадах неприбуткової діяльності, заради добробуту та процвітання українського суспільства загалом, яка спрямована на соціальну допомогу внутрішньо-переміщеним особам, військовослужбовцям та учасникам бойових дій. Активною волонтерською діяльністю займаються викладачі ВННІЕ ЗУНУ і студенти денної форми навчання. Студенти заочної форми навчання (близько 50 осіб) проходять службу в ЗСУ, захищаючи територіальну цілісність України. Молодь нашого інституту активно включилася у волонтерський рух підтримки захисників України: збирають речі, купують необхідні засоби для військових, виготовляють власноруч розпалювачі, свічки, сітки.

Ми не маємо права поставити на паузу процес навчання, виховання або будь який інший навіть під час війни, адже наше майбутнє залежить від нас. За ініціативи директора д.е.н., професора Бориса Погріщука та заступника к.г.н., доцента Ірини Мартусенко активно впроваджується в життя робота зі студентською молоддю, гідно продовжуються культурні традиції інституту та примножуються мистецькі надбання ВННІЕ ЗУНУ такими сучасними заходами, як флешмоби, майстер-класи, шоу-руми, кастинги, акції, презентації, зустрічі з відомими людьми, військовими, ветеранами, мистецькі акції, дні відкритих дверей тощо. Студенти і молоді викладачі інституту є безпосередніми учасниками громадських та Всеукраїнських молодіжних заходів. У розпорядженні студентів затишні і теплі аудиторії, 50 комп’ютерів, локальна мережа, цілодобовий безкоштовний доступ до Інтернету. Традиційно в інституті проводяться тижні спеціальностей, на яких викладачі і студенти демонструють свої досягнення.

Історія інституту продовжується. Ми впевнені, завтра настане час сьогоднішньому студенту вписати в нього своє ім’я… Пам’ятаймо слова вірша одного із наших випускників: «Кожен з нас, і студент, і професор, пронесемо єдину мету: збудувати таку Україну, як Шевченко писав – золоту».