» » Відбувся науково-методичний семінар «Історія, сучасність та перспективи розвитку освітньої програми «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії»

Відбувся науково-методичний семінар «Історія, сучасність та перспективи розвитку освітньої програми «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії»

Дата: 26-12-2023, 16:43 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Колектив кафедри міжнародних відносин та дипломатії навчально-наукового інституту міжнародних відносин імені Б. Д. Гаврилишина організував науково-методичний семінар «Історія, сучасність та перспективи розвитку освітньої програми «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії», приурочений Дню працівників дипломатичної служби, який щорічно відзначається 22 грудня.

У заході взяли участь представники професорсько-викладацького колективу Західноукраїнського національного університету, які викладають у межах освітньої програми.

Завідувачка кафедри міжнародних відносин та дипломатії, докторка економічних наук, професорка Оксана Тулай зазначила, що в сучасних умовах отримання Україною статусу кандидата на вступ до Європейського Союзу та інтеграції до європейського освітнього простору посилюється актуальність розробки нових підходів до підготовки фахівців у сфері міжнародних відносин, суспільних комунікацій та регіональних студій. Сьогодні необхідно звернути увагу на важливі аспекти та виклики, що пов’язані зі стрімким розвитком політичних, військових та інформаційних технологій. Зокрема, важливо вивчати та адаптувати нові методи аналізу та прогнозування міжнародних подій, це дасть змогу випускникам бути готовими до швидкозмінних сценаріїв. Оскільки сучасне міжнародне співтовариство потребує врахування екологічних, економічних та соціальних аспектів у прийнятті рішень, у процесі навчання потрібно акцентувати увагу на ключових аспектах світогляду, що пов'язані з принципами сталого розвитку. Освічені фахівці у сфері міжнародних відносин повинні мати глибоке розуміння цих принципів та вміти їх застосовувати у практичній діяльності. Необхідно вдосконалювати навички щодо використання інформаційних технологій у сфері дипломатії та міжнародних відносин, оскільки вони стають надзвичайно важливим інструментом у сучасному світі. Вміння ефективно працювати з великими обсягами даних, аналізувати їх та використовувати для прийняття рішень – необхідні навички.

Доктор історичних наук, професор, гарант освітньо-професійної програми бакалаврського рівня Ігор Дацків зупинився на історичних аспектах розвитку освітньої програми та зазначив, що підготовка фахівців з міжнародних відносин, суспільних комунікацій та регіональних студій спрямована на розвиток їх готовності до ефективної професійної діяльності. Досягнення цієї цілі можливе, якщо у навчальному процесі впроваджується система принципів, що визначають мету та зміст професійної підготовки, враховують комплексний підхід до цієї підготовки й окреслюють особливості вдосконалення навчально-викладацької та дослідницької діяльності майбутніх фахівців. Ці принципи мають враховуватися при визначенні методів, форм і засобів навчально-пізнавальної та дослідницької діяльності, формуванні світогляду та розвитку стійкої мотивації щодо роботи у сфері міжнародних відносин, суспільних комунікацій та регіональних студій і дотриманні професійної етики.

Доктор політичних наук, професор Микола Лазарович поділився своїми думками щодо формування індивідуальної освітньої траєкторії здобувача та важливості врахування сучасних українсько-російських відносин, забезпечення захисту національних інтересів та особливостей інтеграції у євроатлантичний безпековий простір. Учений презентував учасникам семінару підручник «Історія та культура України» (Лазарович, М. Історія та культура України: підручник. Тернопіль: ЗУНУ, 2023. 731 с.), у якому  на основі кращих здобутків історіографії подано короткий огляд історії та культури України від найдавніших часів до сьогодення. Високий науковий рівень видання поєднується з доступним викладом фактичного матеріалу та оригінальною формою його подання. Також учасники мали змогу ознайомитися з книгою «Професор-воїн», яка була видана до 60-річчя від дня народження та 30-річчя наукової діяльності вченого, педагога, краєзнавця, громадського діяча, воїна Миколи Лазаровича.

Своїми думками щодо особливостей інноваційної діяльності в межах реалізації освітньої програми «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» поділилися кандидатка фізико-математичних наук, доцентка Ольга Ковальчук, кандидатка юридичних наук, доцентка Оксана Яремко,  кандидатка наук із соціальних комунікацій Людмила Комінярська та координаторка діяльності навчальної лабораторії «Міжнародна студія сталого розвитку», яка функціонує при кафедрі міжнародних відносин та дипломатії, кандидатка економічних наук, доцентка Наталія Карпишин,

Підсумовуючи інформацію, обговорену на семінарі, учасники дійшли висновку, що успішна реалізація пріоритетів та національних інтересів України у зовнішній політиці, сильні позиції на міжнародній арені, розширення бізнес-зв’язків та гарантування національної безпеки, в значній мірі залежать від якості підготовки фахівців-міжнародників та їх рівня громадянської відповідальності перед державою та суспільством.