» » Зустріч із представниками Тернопільського обласного центру зайнятості

Зустріч із представниками Тернопільського обласного центру зайнятості

Дата: 18-01-2024, 10:30 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 У Західноукраїнському національному університеті за ініціативи координаторів по роботі з випускниками відбулася робоча зустріч адміністрації, професорсько-викладацького колективу, представників приймальної комісії ЗУНУ із керівництвом Тернопільського обласного центру зайнятості.

Проректор з науково-педагогічної роботи Віктор Островерхов зазначив, що у грудні 2023 року між класичним університетом Тернополя та Тернопільським обласним центром зайнятості підписано угоду про співпрацю. Це співробітництво спрямоване на працевлаштування, впровадження та реалізацію спільних проєктів, надання інформаційних послуг щодо попиту на ринку праці та вакантних посад, підтримку у розробці нормативно-правових документів, організацію заходів.

Директор центру Микола Городецький ознайомив присутніх із активними програмами Тернопільського обласного центру зайнятості. Начальник відділу активних програм ТОЦЗ Наталія Брич і провідний фахівець з профорієнтації відділу сприяння зайнятості ТОЦЗ Тетяна Крамаренко представили актуальні програми: ваучери на навчання, професійна підготовка, перепідготовка, підвищення кваліфікації, мікрогранти для розвитку бізнесу, грантова програма «єРобота».

Наталія Брич зазначила: «Ваучери на навчання можуть отримати сім категорій працюючих чи незайнятих громадян, які мають професійно-технічну освіту або вищу освіту: громадяни віком старше 45 років, які не досягли пенсійного віку, страховий стаж яких становить не менше 15 років; звільнені зі служби в органах внутрішніх справ, органів цивільного захисту, податкової міліції або Державної кримінально-виконавчої служби у зв’язку зі скороченням штату або за станом здоров’я до досягнення ними пенсійного віку, за наявності вислуги не менше 10 років; звільнені з військової служби, до досягнення ними пенсійного віку та за умови звернення упродовж трьох років з дня звільнення; внутрішньо переміщені особи працездатного віку за відсутності відповідної роботи; особи щодо яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, після їх звільнення; особи з інвалідністю за відсутності відповідної роботи; особи, які у період воєнного стану в Україні отримали поранення, контузію, каліцтво або захворювання внаслідок військової агресії, перебуваючи безпосередньо в районах проведення воєнних (бойових) дій, у разі наявності відповідних рекомендацій в індивідуальному реабілітаційному плані, незалежно від встановлення їм інвалідності».

Програма ваучерів передбачає оплату навчання за затвердженим переліком професій та спеціальностей. Ваучер видається один раз на відповідний період навчання. Вартість ваучера встановлюється в межах вартості навчання і не може перевищувати десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Максимальна вартість оплати здобуття освіти на сьогодні становить 30280 грн. Оплачує ваучер фонд загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття. Подати заявку на отримання ваучера на навчання можна онлайн. Перелік професій, спеціальностей для навчання, за яким може бути виданий ваучер, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 20.03.2013 р. № 207 (зі змінами).

Цікавою також є урядова грантова програма «єРобота», про що наголосила провідний фахівець з профорієнтації відділу сприяння зайнятості ТОЦЗ Тетяна Крамаренко.

Підприємці за цією програмою можуть отримати на розвиток бізнесу від 50 до 150 тисяч грн у випадку працевлаштування однієї особи з числа зареєстрованих безробітних, від 150 до 250 тисяч грн, з умовою створення більше двох робочих місць, а для учасників бойових дій та їх сімей сума гранту може сягати і до 1 млн грн. Надані кошти повертаються у вигляді сплати податків та єдиних внесків. Використати їх потрібно до півроку на обладнання, сировину, програмне забезпечення, оренду.

У ході робочої зустрічі було обговорено ряд додаткових питань щодо основної теми зустрічі, на які фахівцями Тернопільського обласного центру зайнятості дано вичерпні відповіді.

Проректор з науково-педагогічної роботи Віктор Островерхов висловив подяку за підтримку та співпрацю директору Тернопільського обласного центру зайнятості Миколі Городецькому, начальнику відділу активних програм Наталії Брич, провідному фахівцю з профорієнтації відділу сприяння зайнятості Тетяні Крамаренко.

Співпраця із Тернопільським центром зайнятості є продуктивною. Ми робимо усе можливе для наших студентів та випускників, щоб їхнє майбутнє було успішним. Плідне співробітництво відкриває нові горизонти для студентів ЗУНУ, забезпечуючи можливість отримання фінансової підтримки власної освіти та підвищення кваліфікаці