» » Історична бесіда «Моя Україна – соборна держава»

Історична бесіда «Моя Україна – соборна держава»

Дата: 22-01-2024, 09:00 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Двадцять другого січня 1919 року, 105 років тому, на площі перед Софією Київською відбулася подія, про яку мріяли покоління українських патріотів: на волелюбному зібранні було урочисто проголошено Акт воз’єднання Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки. Цей день увійшов до національного календаря як велике державне свято – День Соборності України. Саме тоді Акт Злуки опирався на споконвічну мрію українського народу про незалежну, соборну національну державу. Він став могутнім виявом волі українців до етнічної й територіальної консолідації, свідченням їх самоідентифікації, становлення політичної нації.

З нагоди цієї знаменної дати у бібліотеці ім. Л. Каніщенка проведено історичну бесіду «Моя Україна – соборна держава» для ВПО Тернополя.

Під час заходу присутні дізналися про історичний шлях українського народу до незалежної, соборної держави,  Акт Злуки, який був глибоко історично-мотивований. Жінки жваво розмірковували про поняття соборності України.

Завідувачка читального залу для студентів Ірина Любезна детально ознайомила з тематичною книжковою виставкою «Соборна Україна: від ідеї до життя», на якій представлена література, яка висвітлює тернистий шлях України до соборності та процеси державотворення і формування території української незалежної держави. Основу виставки складають матеріали, які висвітлюють сторінки історії, а також особливості соборницького процесу доби Української революції 1918-1921 років.

Виставка організована з метою поглиблення знань читачів з історії творення української державності, ознайомлення з видатними історичними постатями, які виборювали незалежність та соборність України.

Запрошуємо усіх ознайомитися із книжковою виставкою у бібліотеці ім. Л. Каніщенка ЗУНУ!

Віримо, що територіальна цілісність України, скріплена кров'ю мільйонів незламних борців, навіки залишатиметься непорушною. Маємо бути свідомі того, що лише в єдності дій та соборності душ можемо досягти величної мети – побудови економічно й духовно багатої, вільної й демократичної України, якою пишатимуться наші нащадки.