» » Робочий візит радниці – уповноваженої Президента України з питань безбар'єрності Тетяни Ломакіної до ЗУНУ

Робочий візит радниці – уповноваженої Президента України з питань безбар'єрності Тетяни Ломакіної до ЗУНУ

Дата: 29-01-2024, 14:20 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 До Західноукраїнського національного університету з робочим візитом завітала радниця – уповноважена Президента України з питань безбар'єрності Тетяна Ломакіна.

У межах приїзду Тетяна Анатоліївна оглянула інфраструктурну доступність класичного університету Тернополя – безбарʼєрне  інклюзивне середовище для осіб з інвалідністю, завітала в імерсивний мультифункціональний хаб – інноваційний простір для втілення креативних ідей, реалізації цифрових ініціатив, упровадження передових технологій в науковий та освітній простори.

Ректор Оксана Десятнюк, розповідаючи про діяльність хабу, зазначила: «Дванадцятого грудня 2023 року у Західноукраїнському національному університеті було відкрито перший в Україні імерсивний мультифункціональний хаб, який оснащений планшетами, AR-гарнітурами, інструментом для виготовлення голограм та цифровою дошкою, сучасними окулярами доповненої реальності, що дозволяють одночасно групі людей працювати з 3D моделями об’єктів. Також у хабі встановлена інтерактивна дошка та планшети, які дають змогу проводити навчання в онлайн та офлайн форматах. Наша мета – зробити освіту в Україні сучасною, якісною, інтерактивною та дійсно ефективною для усіх людей!»

Начальник відділу цифрової трансформації Назар Іваніцкий детальніше ознайомив присутніх із можливостями хабу: співпраця з центром підтримки студентів, освітній процес, наукова діяльність. «На основі хабу ми створюємо центр підтримки студентів, одним із напрямів діяльності якого буде супровід людей з особливими освітніми потребами, використовуючи можливості хабу для адаптації освітнього процесу: запис лекцій, адаптація презентацій, технічна підтримка упродовж заняття, подача матеріалів у альтернативному форматі, психологічна адаптація, волонтерський супровід.  Ми зосереджуємо увагу на забезпеченні студентам всебічного захисту і підтримки. До роботи в центрі підтримки студентів залучені фахівці відділу цифрової трансформації, навчально-наукового центру інформаційних технологій, навчально-наукового центру соціально-психологічної підтримки та резильєнтності, професорсько-викладацький колектив, волонтери кафедри психології та соціальної роботи соціально-гуманітарного факультету ЗУНУ», - сказав Назар Іваніцкий.

Центр підтримки студентів ЗУНУ (ЦПС) – це ініціатива, яка об’єднує здобувачів освіти, викладачів та працівників університету для створення інклюзивного, безбар’єрного середовища, в якому всі студенти можуть успішно навчатися та розвиватися.

Радниця – уповноважена Президента України з питань безбар'єрності Тетяна Ломакіна поспілкувалася із волонтерами центру та завідувачем кафедри психології та соціальної роботи СГФ Андрієм Гірняком.  Вони обговорили проживання студентів з особливими освітніми потребами в університеті, індивідуальний план підтримки, подолання психологічних барʼєрів, які виникають унаслідок складних життєвих ситуацій, розвиток особистісного потенціалу та відновлення індивідуальної цілісності, соціальну адаптацію.

Тетяна Ломакіна зазначила: «Останнім часом в Україні дуже багато було зроблено для того, щоб діти з інвалідністю та особливими освітніми потребами могли здобувати освіту, рости та розвиватися разом із однолітками. Інклюзивні групи в дитячих садочках, робота фахівців інклюзивно-ресурсних центрів, програми доступної освіти, асистенти вчителя у школах. Але освіта не закінчується з останнім дзвоником у школах. Сьогодні суто шкільної освіти недостатньо, щоб в майбутньому мати професію чи організувати власну справу, яка б повністю задовольняла потреби людини. Тому дуже важливим питанням є доступність вищої та професійної освіти для для молоді з інвалідністю. Часто такі студенти потребують індивідуальної підтримки та допомоги, наприклад, можливості отримати запис лекції у текстовому форматі, додаткового часу на тестуванні  або  права дистанційного відвідування лекцій. За наявності такої підтримки більше учнів і студентів з інвалідністю зможуть отримати затребуваний фах, реалізувати свій потенціал та в майбутньому мати гарну роботу.  Адже неправильно казати, що держава має спрямовувати свої зусилля на працевлаштування людей з інвалідністю, вона має спрямовувати свої зусилля на працевлаштування фахівців з інвалідністю. А для цього потрібно людям з інвалідністю дати можливість здобути кваліфікацію і стати фахівцями.

Тому я дуже рада, що під час візиту до Тернополя мала нагоду відвідати імерсивний мультифункціональний хаб, який функціонує на базі Західноукраїнського національного університету і був відкритий у межах виконання Стратегії створення безбарʼєрного простору в Україні, яка ініційована першою леді Оленою Зеленською».

Також Оксана Десятнюк та Тетяна Ломакіна побували у навчально-науковому центрі соціально-психологічної підтримки та резильєнтності, оглянули укриття Західноукраїнського національного університету.

Українська освіта має бути дієвою, тому колектив Західноукраїнського національного університету наполегливо працює, щоб реалізувати усі задуми!