» » Зустріч із головою депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Казахстан Сергієм Нагорняком

Зустріч із головою депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Казахстан Сергієм Нагорняком

Дата: 1-02-2024, 14:26 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 У межах авторського проєкту завідувача кафедри міжнародних відносин та дипломатії навчально-наукового інституту міжнародних відносин ім. Б.Д. Гаврилишина Оксани Тулай «Дипломатія та міжнародне співробітництво» відбулася зустріч здобувачів освітньої програми «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» із народним депутатом України, головою депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Казахстан, співзасновником проєкту «Юрта незламності» Сергієм Нагорняком. Під час спілкування було обговорено актуальні питання українсько-казахських відносин та особливості міжпарламентського діалогу між нашими країнами. 

Сергій Нагорняк розповів про взаємодію з казахськими колегами та міжпарламентську групу дружби як важливий майданчик для розвитку діалогу і співпраці, наголосив, що сьогодні важливо шукати партнерів, залучати підтримку в Україну та працювати ефективно у площині культурної, народної, освітньої дипломатії.

Учасники дізнатися цікаві факти про проєкт «Юрта незламності» як геополітичний проєкт та приклад успішної культурної дипломатії, яка відповідає потребам воєнного часу. Проєкт «Юрта незламності» виник під час обстрілів обʼєктів критичної інфраструктури, енергетики, і, як наслідок, блекаутів та слугував пунктами незламності по різних містах України, де люди могли зігрітися, зарядити пристрої, попити чаю з печивом, а також ознайомитися з казахською юртою – унікальним пересувним житлом казахів-кочівників.

«Я вдячний казахським партнерам за підтримку моєї ідеї, яка стала одним із важливих символів дружби між нашими народами», – зазначив Сергій Нагорняк. Народний депутат наголосив на тому, що найвидатнішою постаттю, яка символізує давні історичні, культурні звʼязки між нашими народами, є геній українського народу Тарас Шевченко. Тому виникла ідея щодо розвитку проєкту шляхом встановлення «Тарасова юрти». Спікер розповів, що нещодавно у Звенигородці Черкаської області, на малій батьківщині Тараса Шевченка, відкрили «Тарасову юрту», яка є частиною міжнародного проєкту «Юрта незламності». Ця подія приурочена до 210-ї річниці від Дня народження Тараса Шевченка. «Тарасова юрта» – це оригінальний культурний простір, де всі охочі можуть ознайомитись з традиційною й сучасною культурою Казахстану, літературою про період життя Шевченка в Казахстані, побачити виставку репродукції картин, створених Кобзарем в Казахстані. Юрта символізує багатовіковий дружній зв’язок українців і казахів, а за потреби вона працює як «Пункт незламності».

«Тарас Шевченко провів десять років у засланні в Казахстані, де він, не зважаючи на заборони, писав вірші, повісті, створював картини та нариси. Юрта часто зображена на його картинах, вона слугувала і прихистком, і джерелом натхнення нашого генія. Кобзар не лише провів десять років заслання у Казахстані, він став там «Акином Таразі», як шанобливо звертаються до поетів казахи. Тараса Шевченка і сьогодні поважають у Казахстані не менше, ніж в Україні. Його ім’ям названі вулиці у столиці, пам’ятники Тарасу є майже в кожному місті, а найбільший музей Шевченка за межами України знаходиться також на території Казахстану», – зауважив Сергій Нагорняк.

Усі присутні змогли поставити запитання спікеру й отримати вичерпні відповіді. Зокрема питання були і про актуальну сьогодні тему енергетики.

До зустрічі долучилося більше ста учасників, серед яких не лише студенти, аспіранти та викладачі Західноукраїнського національного університету, а й студенти та викладачі НУ «Львівська політехніка» (кафедра міжнародної інформації), студенти, аспіранти та викладачі Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного (м. Запоріжжя), студенти та викладачі Східноукраїнського національного університету ім. В. Даля (кафедра політологічних та культурологічних студій), студенти та викладачі Національного університету біоресурсів і природокористування України, студенти та викладачі Національного університету «Острозька академія» та інших закладів вищої освіти.

Неабиякий інтерес до заявленої тематики виявили майбутні вступники – учні Тернопільської загальноосвітньої школи I-III ступенів ім. Андрія Юркевича № 13, які доєдналися зі своїми наставниками – вчителем англійської мови Галиною Лісничук та вчителем німецької мови Тетяною Кравчук.

Проєкт «Дипломатія та міжнародне співробітництво» сприяє розвитку професійних знань здобувачів, які навчаються за освітньою програмою «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» і реалізується у межах діяльності навчальної лабораторії «Міжнародна студія сталого розвитку» кафедри міжнародних відносин та дипломатії навчально-наукового інституту міжнародних відносин ім. Б. Д. Гаврилишина й Острівця Прогресильності Західноукраїнського національного університету.