» » Науковці ЗУНУ взяли участь у першій навчальній програмі USAID «Проєкт енергетичної безпеки»

Науковці ЗУНУ взяли участь у першій навчальній програмі USAID «Проєкт енергетичної безпеки»

Дата: 7-03-2024, 15:00 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 USAID «Проєкт енергетичної безпеки» у співпраці з біоенергетичною асоціацією України ініціювали першу комплексну навчальну програму з виробництва біометану в Україні. 

Основна мета програми – надати усім зацікавленим сторонам знання та інструменти, необхідні для розробки ефективних біометанових проєктів, які створюватимуть нові робочі місця, стимулюватимуть інвестиції у місцеві громади, допоможуть Україні зменшити свій вуглецевий слід, сприятимуть застосуванню інноваційних підходів та розробці надійних стратегій, які відповідатимуть кращим світовим практикам.

За словами Кетлін Кірш, керівниці команди критичної інфраструктури Офісу економічного зростання USAID/Україна, значення біометану в сучасному енергетичному дискурсі неможливо переоцінити. Оскільки Україна розпочинає шлях до енергетичної незалежності та сталого розвитку, роль біометану стає все важливішою. Ця навчальна програма спрямована на подолання розриву між поточними світовими практиками та величезними можливостями, які пропонує біометан, особливо із точки зору відповідності стандартам Європейського Союзу та сприяння чистому та сталому майбутньому. 

Рафаель Монрой, радник TetraTech з питань чистого водню, зазначив, що у навчальній програмі зібрано найактуальнішу інформацію та проаналізовано найкращі практики щодо виробництва біометану, які мають підвищити обізнаність та розширити спільноту ентузіастів біометану.

Серед тематики програми: глобальний та регіональний стан розвитку біометану, дослідження потенціалу та особливості розвитку ринку біометану в Україні, сучасні технології виробництва, синергії біометану з «зеленим» воднем та потенціалу впровадження найкращих практик європейського виробництва біогазу та біометану в Україні.

ЗУНУ у 2023 році започаткував магістерську програму підготовки за напрямом «Екологія та біоекономіка», у якій чільне місце посідає вивчення біоенергетичного сектору та передової практики переходу економіки на «зелені технології». Опрацювання світового досвіду, підвищення кваліфікації професорсько-викладацького колективу, участь у реалізації бізнес-проєктів – основні пріоритети нової спеціальності, направленої на підготовку фахівців регіонального та національного рівнів.

Детальніше про навчальну програму можна дізнатися за посиланням: https://energysecurityua.org/ua/novyny/usaid-peb-pidtrymuie-rozvytok-rynku-biometanu-v-ukraini/