» » «РИЗИКИ КРЕДИТНО-ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ БАНКІВ»

«РИЗИКИ КРЕДИТНО-ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ БАНКІВ»

Дата: 3-06-2013, 16:08 | Автор: Кафедра банківського менеджменту та обліку

Двадцять восьмого травня 2013 року відбувся науковий семінар, організований кафедрою банківського менеджменту та обліку на тему: «РИЗИКИ КРЕДИТНО-ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ БАНКІВ».

 

Розпочав науковий семінар із вступними словами завідувач кафедри банківського менеджменту та обліку д.е.н.. професор Б.Л. Луців. Вітаючи усіх учасників заходу, професор відзначив, що ризик є об’єктивним явищем існування бізнесу. Оскільки банківська система тісно пов’язана майже з усіма сферами господарсько-економічного життя держави, то стан невизначеності, обумовлений ризиками, завжди має місце у веденні банківської діяльності. У структурі банківських ризиків кредитно-інвестиційний ризик є визначальним, адже за відсутності вкладень, немає і ризику їх втрати. У зв’язку зі змінами у розвитку суспільства та ринкового господарювання практично неможливо визначити всі ризики, на які наражаються банки під час ведення кредитно-інвестиційної діяльності що зумовлює необхідність глибокого та всебічного вивчення.

 

 Із доповіддю «Ризики кредитно-інвестиційної діяльності банків» виступила аспірантка Ольга Заславська вказавши, що  при здійсненні аналізу кредитно-інвестиційних ризиків важливим є процес їх ранжування. Серед методів експертної оцінки ризиків з метою їх ранжування аспірант виділила ілюстративний метод, що має назву «троянда ризиків». Цей метод передбачає оцінку основних ризиків банківської діяльності за десятибальною шкалою відповідно до рівня їх значимості та небезпеки тощо.

 

Із доповненням виступила д.е.н., професор кафедри банківського менеджменту та обліку Ж.М. Довгань, в якому звернула увагу на те, що група фінансових систематичних ризиків кредитно-інвестиційної діяльності банків визначається, насамперед, змінами законодавства у сфері фінансів та оподаткування, політикою Національного банку України, зміною валютних курсів та інфляційними коливаннями. Зазначені зміни піддаються кількісному виміру. Так, наприклад, знаючи про можливість виникнення інфляційного ризику, банки-інвестори повинні правильно оцінити перспективи розвитку інфляційних процесів та при дослідженні інвестиційних якостей об’єктів вкладення коштів закладати прогнозні темпи інфляції.

 

 

Заслухавши представлені наукові виступи, учасники семінару к.е.н., доценти Т.І. Андрушків, Н.Б. Литвин, І.С. Кравчук, В.О. Ткачук, Б.Б. Сас, Г.І. Сп'як, Б.Г. Сенів, О.Б. Васильчишн, к.е.н., ст. викладач кафедри А.О. Тимків, викладач Т.І. Фаріон взяли активну участь в обговоренні проблемних і дискусійних питань щодо заданої тематики наукового семінару. Зокрема, про неготовність вітчизняних банків до активізації їх кредитно-інвестиційної діяльності відмітив к.е.н., доцент І.С. Кравчук зауваживши, що найнебезпечнішим для вітчизняних банків є кредитний ризик, адже його поява спричинена, перш за все, несвоєчасним виявленням проблемних кредитів і недостатністю створених під них резервів, а також недосконалістю кредитного контролю в банках.

 

Доценти Т.І.  Андрушків та В.О. Ткачук звернули увагу на те, що банківський сектор економіки України належить до сфер діяльності, які найбільше схильні до впливу факторів, пов’язаних з кризовими явищами у світовій економіці. Зважаючи на це, ключовою проблемою вітчизняної банківської системи сьогодні є необхідність відновлення рівня прибутковості за вкрай обмежених можливостей ведення ефективної кредитно-інвестиційної діяльності та високого рівня різного роду ризиків, що її супроводжують.

 

А.О. Тимків, відзначив, що для забезпечення стійкості вітчизняної банківської системи до можливих ризиків невідкладними є такі заходи як коригування нормативу адекватності капіталу залежно від фази бізнес-циклу та формування системи економічних стимулів для активізації кредитування та інвестування, а також фінансової підтримки пріоритетних галузей і підприємств, пов’язаних з імпортозаміщенням.

 

Підсумовуючи, заступник завідуючого кафедри з наукової роботи Ж.М. Довгань відзначила, що політика ведення кредитно-інвестиційної діяльності українськими банками є досить консервативною. Вона спрямована, насамперед, на безпеку вкладення коштів, високу надійність та ліквідність наявних активів та мінімальний ризик. Відомо, що така стратегія не приносить високих доходів, проте компенсується низьким рівнем ризику. Між тим, сучасний стан економіки України потребує більш агресивної політики банків у сфері інвестування, яка неможлива без зміни пріоритетів ведення банківської діяльності

 

Підсумовуючи результати наукового заходу, д.е.н., професор Б.Л. Луців відзначив, що діяльність банків в інвестиційній сфері приносить значний прибуток та покращує підприємницьку сферу діяльності країни. Тому банки при формуванні політики у сфері інвестування повинні приділяти значну увагу використовуючи такі методи зменшення інвестиційного ризику як: підвищення вартості проекту на величину премії за ризик; розширення резервного фонду, як страхування від можливих втрат в інвестиційній діяльності; страхування політичного ризику через державні та напівдержавні організації тощо. На сьогоднішній день банківським установам необхідно збільшувати обсяг кредитно-інвестиційного портфеля за рахунок збільшення цінних паперів в портфелі банку на продаж, а також мінімізувати інвестиційний ризик для покращення своєї діяльності та збільшення довіри з боку інвесторів та позичальників.