» » Презентація «Твердині» для студентів ТНЕУ

Презентація «Твердині» для студентів ТНЕУ

Дата: 1-11-2013, 14:48 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

Презентувати свій новий роман «Твердиня» до Тернопільського національного економічного університету приїхав український письменник, лауреат численних премій та мандрівник, що побував у 31 країні світу – Макс Кідрук. Організував зустріч відділ гуманітарної освіти та виховання. В обіймах затишної університетської світлиці, молодий автор розповів студентам про свої мандрівки, провів віртуальну екскурсію широко- та маловідомими руїнами древнього світу, що безпосередньо пов’язані із зав’язкою твору, а також пояснив, звідки у психотрилера така назва, коротко охарактеризував зміст книги та представив особисто змонтований буктрейлер для промо-туру містами України. Цікаво зазначити, що для його розробки Макс самотужки навчився монтувати. Письменник не міг довірити обирати відеоряд і музику сторонній для нього людині.

 

Зустріч розпочалась із вступного слова методиста відділу гуманітарної освіти та виховання, котра представила слухачам відому особистість української культури, яка завітала до нас в рамках Всеукраїнської презентації свого другого трилеру та восьмої художньої книги – «Твердиня». Вже на початку розмови автор зумів завоювати увагу студентів і не відпускав її аж до завершальних акордів виступу. Безсумнівно, позитивним моментом було те, що зустріч відбулась у формі діалогу, де кожен із присутніх мав змогу особисто запитати у майстра пера про той чи інший випадок з його біографії, про незрозумілі аспекти сюжету самої книги, а також про захоплюючі континенти, диких звірів Африки та парадокс руїн цивілізації інків, котрі за своєю технологічністю ніяк не могли бути побудовані ними.

 

На перший погляд здалось незрозумілим, яке відношення стародавні руїни інків та легенда про викуп Атауальпа мають до назви самого роману. Однак згодом, після такої своєрідної передмови, послідовно продуманої автором, стало зрозумілим, що це був своєрідний поштовх для нас, майбутніх читачів книги, пірнути у досі ще незрозумілий сюжет.

 

Жанрове розмаїття «Твердині» вражає, - це одночасно тревелог, технотрилер, фантастика, пригодницький трилер і детектив. Варто зазначити, що всі персонажі мають реальних прототипів, а в одному із головних героїв автор змалював себе. Якщо бути лаконічною, то фабула твору крутиться довкола компанії з п’ятьох друзів-студентів технологічного університету Стокгольма, яка складається з представників різних національностей і не може визначитись куди їм податись на канікули. За іронією долі, в їхню суперечку втрутився старий художник, котрий розповідає молодикам про загублене місто інків Паїтіті, показує розмиту фотографію невідомих руїн та дає карту, яка, нібито, веде до того місця. Після деяких вагань хлопці все-таки вирушають в Перу на пошуки інкської твердині та зустріч з невідомим. Як далі розвивається сюжетна лінія, автор не розповів, проте чітко натякнув і про існування у книзі любовної лінії, що робить цей пригодницький трилер ще цікавішим. Ось на цьому місці, коли уява слухачів, і, на мою думку, уже і Ваша, почала тільки вимальовувати подальші перипетії долі героїв, Макс Кідрук ставить три крапки у своїй розповіді, підсвідомо спонукаючи нас до продовження…

 

Після завершення виступу усі охочі мали можливість придбати вище згадану книгу з автографом автора а також зробити пам’ятне фото.
Отож, презентація пройшла на відмінному організаційному рівні, панувала надзвичайно дружня та позитивна атмосфера, а всі присутні з неабиякою зацікавленість та уважністю стежили за ходом розповіді. Ще одним показником вдалого виступу був шквал оплесків, якими студенти підсумували усі старання Макса Кідрука донести частинку сучасної української прози до їх сердець. Дякуємо за неймовірні емоції та чекаємо наступних зустрічей!


Марія Вільшанська,
студентка групи ФБС-21
факультету банківського бізнесу