» » Засідання студентського наукового гуртка «Актуальні проблеми правознавства»

Засідання студентського наукового гуртка «Актуальні проблеми правознавства»

Дата: 16-12-2013, 15:57 | Автор: Член наукового гуртка «Актуальні проблеми правознавства», студентка четвертого курсу юридичного факультету ТНЕУ Стахира Ганна

Двадцять дев’ятого листопада 2013 року відбулося засідання студентського наукового гуртка кафедри правового регулювання економіки і правознавства Тернопільського національного економічного університету «Актуальні проблеми правознавства». Зібрання було присвячено правовому статусу і ролі юридичної служби на підприємстві та проблемам правового обслуговування підприємств адвокатами.

 

Зі вступною промовою до учасників заходу звернувся декан юридичного факультету доцент, к.ю.н. Володимир Іванович Возьний, зазначивши, що написання наукової роботи студентами, обмін досвідом із фахівцями – це перші, але впевнені кроки до побудови міцної наукової та практичної бази майбутньої юридичної еліти.

 

Засідання наукового гуртка розпочав запрошений гість, адвокат обласної колегії адвокатів у Тернопільській області Петро Олегович Балабан, із доповіддю на тему: «Розвиток адвокатури в Україні». Практичні сторони майбутньої професії були цікавими для студентів. Вони мали можливість задати запитання про актуальний стан законодавства, про адвокатську діяльність, процедуру здачі іспитів та проходження стажування, про роботу помічника адвоката, функції та основні завдання Ради адвокатів України й дисциплінарну відповідальність адвоката за порушення ним встановлених вимог.

 

Студент третього курсу Мудрак Р. презентував свою доповідь на тему: «Становлення та розвиток юридичної служби: історичний аспект».

Свої наукові доробки представили студенти четвертого курсу. Ігор Ракочий та Аліна Дрозда охарактеризували переваги  співпраці підприємств із незалежними адвокатами на противагу утворення юридичної служби на підприємстві. Позитивні і негативні сторони роботи адвокатів із підприємствами висвітлила Христина Колодка. Ту ж тему, але у порівняльно-правовому напрямку з урахуванням іноземного, зокрема європейського досвіду, продовжила Ганна Стахира. Особливості участі юридичної служби підприємств, установ та організацій у здійсненні договірної роботи розкрила Інна Стецюк. Проблематику договірної роботи юридичної служби дослідив також Максим Ковальчук у своїй доповіді «Участь юридичної служби підприємств в укладенні договору лізингу». Наталя Клок розповіла про риси правового обслуговування мікропідприємництва та малого підприємництва в Україні. Юля Біловус охарактеризувала проблематику управління якістю продукції на підприємствах. Завершилось засідання наукового гуртка доповіддю Соломії Шуманської, яка  розкрила процедуру перевірки роботи юридичної служби  органами юстиції. Виступи студентів супроводжувались мультимедійними матеріалами.

 

Викладачі кафедри правового регулювання економіки і правознавства Анжеліка Володимирівна Баран та Людмила Михайлівна Саванець підвели підсумки і висловили подяку учасникам та гостям засідання.