» » Круглий стіл «Духовні цінності сучасного українця»

Круглий стіл «Духовні цінності сучасного українця»

Дата: 17-12-2013, 16:29 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 

 Нещодавно кафедра документознавства, інформаційної діяльності та українознавства ТНЕУ провела круглий стіл «Духовні цінності сучасного українця». У заході брали участь письменниця Ірина Савка (автор книги «Осиний мед дикий»), професорсько-викладацький колектив кафедри та студенти ТНЕУ.

 

Виступаючи перед студентами третього та четвертого курсів спеціальності «Документознавство та інформаційна діяльність», літераторка наголосила на ґенезі своїх творів: «Писати почала тоді, коли історії, колись почуті, затримані і переосмислені, раптом стали прориватися на папір. Чіткі, як мелодії, знані з дитинства, – ні додати, ні відняти, – вони лягали саме так і в такому порядку, як ви їх бачите у цій книзі. Можливо, ці новели могли бути написаними набагато раніше. Але з’явилися тільки тоді, коли зникли зайві звуки суєти і в тиші можна було почути саме ті, найважливіші, слова». 

 

Більшість новел збірки засновані на реальних подіях у Галичині. Йдеться про непрості, а інколи трагічні, сторінки української історії ХХ століття. У передмові до видання відома українська письменниця Марія Матіос зазначила, що книга Ірини Савки «Осиний мед дикий» — це «збірка коротких проникливих новел, яких давно не було в українській літературі. Ці короткі, майже скупі оповіді, в яких клекочуть стефаниківські пристрасті та гаряча українська історія разом із сьогоденням, ніби водномить зійшли із гір високого людського духу і підлої ницості, непоказної щирості і лютої неправди. У цих образних та мінімалістських історіях сконденсовано цілі саги УКРАЇНСЬКОГО життя. Іноді здавалося, що ця не знайома мені жінка – Ірина Савка – моя посестра і співавторка. Бо безхитрісна оповідь, що насправді є найточнішим маркером часу, підтверджує тільки одне: ще так багато НЕРОЗКАЗАНОГО».

 

В обговоренні проблематики круглого столу «Духовні цінності сучасного українця» виступили завідувач кафедри ДІДУ професор, доктор історичних наук Гомотюк Оксана Євгенівна та доцент, кандидат історичних наук Білик Надія Іванівна.

У рамках заходу було презентовано книжкові новинки «Видавництва Старого Лева» (м. Львів).