» » Науковий семінар «Оптимізація управління кредитно-інвестиційним портфелем банківських установ в Україні»

Науковий семінар «Оптимізація управління кредитно-інвестиційним портфелем банківських установ в Україні»

Дата: 4-03-2014, 17:00 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 

26 лютого 2014 року студентським науковим гуртком кафедри банківської справи «Грошова парадигма» був проведений науковий семінар «Оптимізація управління кредитно-інвестиційним портфелем банківських установ в Україні».

 

Зі вступним словом виступила заступник голови студентського гуртка «Грошова парадигма» студентка групи БСм-51 Олена Рихлівська, представивши на науковому заході куратора гуртка к.е.н., доцента О. Л. Малахову, а також присутніх викладачів кафедри банківської справи к.е.н., доцента Я. І. Чайковського, к.е.н., викладача О.В. Метлушко та членів наукового гуртка.

 

Першою представила свою доповідь студентка групи ФБС-32 Марія Баранюк  на тему: «Проблемні аспекти управління кредитним портфелем комерційного банку». Доповідачем було виявлено те, що фінансова криза негативно вплинула на діяльність вітчизняних комерційних банків. Головними причинами такої ситуації стало збільшення частки проблемних кредитів у кредитних портфелях банківських установ, що було спричинено несвоєчасною сплатою позичальниками основного боргу та відсотків за даними кредитами, а також свою роль відіграло залучення дорогих кредитів з подальшим нерентабельним їх розміщенням. 

 

Із доповіддю на тему: «Вітчизняні реалії кредитування підприємницької діяльності як одна з проблем розвитку економіки України» виступила студентка групи ФБС-42 Катерина Новацька зазначивши, що для забезпечення економічного розвитку України банківські установи повинні стати найголовнішими суб'єктами акумуляції та перерозподілу фінансових ресурсів та основними учасниками безперервного розширеного відтворення в країні шляхом кредитного забезпечення підприємницької діяльності. Доповідач вважає, що важливою є оцінка ресурсного потенціалу комерційних банків, який може бути спрямований на кредитне забезпечення суб’єктів господарювання, а також співвідношення обсягів кредитних ресурсів з динамікою вітчизняного виробництва.

 

 Доповідь на тему «Узагальнення та можливості застосування зарубіжного досвіду регулювання банківської інвестиційної діяльності» представила студентка групи ФБС-41 Марія Бережна. Доповідач зосередила увагу на тому, що в Україні найпотужнішим учасником інвестиційного ринку є банківські установи. В першу чергу це пов’язано з тими економічними функціями, що виконує банк, а саме: акумуляція інвестиційних ресурсів, налагодження взаємозв’язків між постачальниками та споживачами зазначених ресурсів, їх перерозподіл у продуктивний капітал. Сьогодні банки стають специфічними фінансовими посередниками, що акумулюють тимчасово непрацюючі грошові кошти населення та суб’єктів господарювання, перетворюють їх у робочий капітал, тим самим підвищуючи інвестиційне навантаження на економіку.

 

Заслухавши  доповіді  всі присутні взяли активну участь в обговорені теми наукового семінару.

 

К.е.н., доцент О.Л. Малахова зазначила недоліки розвитку кредитно-інвестиційної сфери в Україні та зауважила, що порівняно з невеликою ставкою рефінансування комерційні банки здійснюють досить жорстку процентну політику при здійсненні кредитних операцій.

 

Студент групи ФБС-43 Тарас Саянчук  зазначив, що для повернення довіри юридичних і фізичних осіб до банківських установ варто створити групу вузько спеціалізованих банків, які працюватимуть у конкретних сферах, орієнтуватимуться на відповідні послуги та на окремих клієнтів.

 

Підсумувала обговорення наукового семінару заступник голови студентського гуртка «Грошова парадигма» Олена Рихлівська, підкресливши актуальність тематики наукового заходу, висловивши подяку виступаючим за змістовні доповіді та всім присутнім за цікаву й плідну дискусію.