» » Мандрівка дитячими стежинами Кобзаря

Мандрівка дитячими стежинами Кобзаря

Дата: 11-03-2014, 15:51 | Автор: Відділ гуманітарної освіти та виховання

4 – 6 березня 2014 року у концертному залі ТНЕУ пройшла музична вистава «Дитячими стежинами Великого Тараса», приурочена 200-річчю Кобзаря. Театралізоване дійство підготували творчі колективи університету.

 

Перед прем’єрою з вітальним словом до глядачів звернувся ректор університету Андрій Ігорович Крисоватий, наголошуючи на актуальності Шевченка у всі часи, на його дивовижній тотожності з Україною і бажаючи дітям виростати гідними нащадками Кобзаря. 

 

Сюжет вистави захоплює з перших хвилин. Сучасні діти (Владислав Васильків, Роксолана Залізняк, Анастасія Джуровська) зустрічають у бібліотеці Магістра книжкових наук (Павло Тютюнник), який пропонує помандрувати дитячими стежинами Великого Тараса.

 

 Яскраві декорації переносять глядачів у мальовниче українське село малого Шевченка. Злі люди заворожили цей край двома неволями: одна неволя – панська, друга – царська. І жили там рабами у важкій чужій роботі поневолені люди…

 

Важко велося сім’ї Тараса: мати з батьком (Оксана Балуцька та Назар Крамарчук) на панщині, а сестра Катруся (Елеонора Атаманчук) повинна усіх доглянути: і Тараса (Вадим Шухманн), і Яринку (Анастасія Галещук), а ще маленьку сліпеньку Марічку і немовля Йосипа.

 

Щоразу завмирало маленьке серце Тараса від розповідей діда Івана (Василь Луців) про козаків і гайдамаків. Це вони розбудили в маленькому хлопчику велику любов до свого народу. Глядачі щиро співчувають Тарасику, коли він зазнає чимало знущань і принижень від мачухи (Наталія Цар), дяка (Борис Салабчук), пана (Юрій Дзюла). 

 

Атмосфера давнього українського фольклору і творчого натхнення підтримується вдалими акторськими роботами Тетяни Шарган (сусідка Ганнуся), Сергія Лещука (коваль Петро), Ірини Шарган (Оксанка), Мирослави Бурик та Орести Мочули (сусідки). 

 

Чудові пісні на слова Шевченка у виконанні учасників дійства гармонійно вплітаються у виставу.

 

Окрім реальних персонажів – простих сільських людей часів дитинства Кобзаря – у виставі є і символічні персонажі. Весна (Ірина Кушнір) захоплюється добрим і чуйним серцем Тараса, що здатне творити справжню красу. Відважні і бадьорі Козаки благословляють його на боротьбу за волю свого народу. А коли до маленького Кобзаря підходить Доля (Ірина Новомлинська), утираючи його сльози,  зал завмирає від хвилювання. Її слова стають кульмінацією вистави: «Не шаблею і не крісом будеш ти, Тарасе, будити давню славу України, а своїм могутнім Словом. Нелегким буде твій шлях, я поведу тебе і в холодний Петербург, і в Аральські пустелі, проте аж до смерті не покинеш ти писати. І саме ти збудиш правду та славу козацьку, щоб гомоніла довіку!»

 

У масштабному дійстві творчі колективи університету показали усі грані своїх талантів – акторську гру, вокальне мистецтво (театр пісні «Для тебе», ансамбль «Галичанка»), хореографію (ансамбль танцю «Рожева пантера»). 

 

Впевнені, що театралізоване дійство було цікавим не лише дітям, а й дорослим.

 

Після успішних виступів на сцені ТНЕУ творчий колектив планує показати музичну виставу «Дитячими стежинами Великого Тараса» у Тернопільському драмтеатрі.