» » Виставка робіт Якова Гніздовського

Виставка робіт Якова Гніздовського

Дата: 13-02-2015, 12:23 | Автор: Надія Білик, к. іст. н., доцент кафедри ДІДУ

 Нещодавно у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї відкрито виставку 37 графічних робіт відомого художника, уродженця Тернопільщини Якова Гніздовського (1915–1985). Після Другої світової війни він емігрував до США, де здобув світове визнання.

 

Пропонуємо 10 фактів з його біографії:

 

1. 100 років тому, 27 січня 1915 року, Яків Гніздовський народився у селі Пилипче на Борщівщині, в родині дяка. Навчався у Чортківській гімназії, згодом у Львівській духовній семінарії. Класичну мистецьку освіту отримав у Варшавській та Загребській Академіях мистецтв (1944).

 

2. У 1949 р. емігрував до США, де  не полишив займатися творчістю: працював у рекламі, захоплювався гравюрою.

 

3. Дебютне визнання в США художник отримав у 1950 р. на виставці графіки в Міннеапольскому інституті мистецтв. За дереворит «Кущ» йому була присуджена друга нагорода. Це підштовхнуло митця до думки переїхати в Нью-Йорк, щоб займатися виключно мистецтвом.

 

4. Якова Гніздовського у світі знають, передусім, за його філігранні дереворити (чи як сам казав – дереворізи) за мотивами живої природи. Соняшники, кукурудза, химерно покручені дерева, різні звірі, зображені з дивовижною точністю, а разом з тим дещо абстрактно – ось його улюблені герої.

 

7. «Дереворити Якова Гніздовського є одним з найбагатших і найоригінальніших звершень в американському графічному мистецтві за останні 30 років», – писав у передмові до видання його творів 1976 р. Пітер Вік, куратор відділу графіки бібліотеки Гарвардського університету.

 

8. У свій час дві його гравюри – «Зимовий пейзаж» і «Соняшник» прикрашали кабінет президента США Джона Кеннеді в Білому домі. А дереворит «Кущ» купила бібліотека Конгресу США у Вашингтоні.

 

9. Хоча у 1954 р. Я. Гніздовський отримав американське громадянство, однак постійно наголошував, що він – українець. Наприклад, на міжнародній виставці графіки в Італії 1972 р. СРСР представляли семеро москвичів. Упорядники каталогу заходу зазначили, що учасник від США – Яків Гніздовський народився в Україні.

 

10. Я. Гніздовський створив 377 гравюр. Близько 80% з них виконані рідкісною технікою різьблення на поздовжньому зрізі дерева. Сьогодні вони зберігаються у Національному музеї американського мистецтва у Вашингтоні, Бостонському музеї, Філадельфійському музеї, «Еддисон галереї», у Музеї модерного мистецтва в Більбао та ін. відомих музеях і художніх галереях світу.

 

Якова Гніздовського спіткала доля багатьох із його покоління – в Україну повернувся лише прах (митець перепохований на Личаківському цвинтарі у Львові) та дещо із творчого доробку, який передала родина художника музеям Тернопільщини.