» » 200 років від дня народження Михайла Вербицького

200 років від дня народження Михайла Вербицького

Дата: 4-03-2015, 11:19 | Автор: Відділ гуманітарної освіти та виховання

 Четвертого березня 2015 року вся українська спільнота відзначає 200-річчя від дня народження Михайла Вербицького. 

 

Михайло Вербицький  (1815-1870)  – один із перших українських професійних композиторів Галичини, фундатор Перемишльської композиторської школи, народився  в селі Явірник Руський  (Польща) і був хрещений в селищі Улюч (пол. Ulucz), де його батько служив священиком у старовинній дерев'яній Вознесенській церкві.

 

 Згодом Михайло Вербицький  вступає до Львівської духовної семінарії, але заняття музикою не перериваються. Вербицький керує хором семінарії, опановує гру на гітарі, яка супроводжує його потім протягом всього життя. Численні твори, перекладені або створені ним для гітари, стали популярними у галицькому домашньому музикуванні.

 

Пісенним символом народу став твір, де поетичний текст і музика являють собою органічну художню цілісність, бездоганно точно й чітко відтворюють національну ментальність, здатні піднімати на подвиги, на боротьбу за свободу і людські права. Твір, який мільйони людей по-справжньому сприймають як музичний символ своєї національної спільноти, не може бути створений  штучно чи нав’язаний «згори» – лише від усього серця. Він пройшов перевірку часом, історичними подіями, стати невід’ємною часткою суспільного життя. Саме таким твором і є гімн «Ще не вмерла Україна».  

 

Органічне поєднання піднесеної музики Михайла Вербицького з високопатріотичним змістом поезії Павла Чубинського якнайкраще резонувало із волелюбними прагненнями українського народу. Твір «Ще не вмерла Україна», в якому злилися найсокровенніші помисли представників Сходу і Заходу України, невідворотно йшов шляхом всенародного визнання, з плином часу дедалі впевненіше розширюючи простір свого духовного впливу.

 

Найвідоміша музика Вербицького на текст «Ще не вмерла Україна», створена композитором, немов відшліфована і очищена від непотрібних нашарувань, прибрана в багаті оркестрові шати, понеслась на хвилях ефіру по всьому світу, виконуючи свої функції Державного Гімну України, звучить сьогодні могутньо й гордо – як символ невмирущої сили народу, котрий обрав шлях свободи і незалежності…

 

Повнішу інформацію про історію створення Державного Гімну України та його авторів пропонуємо дізнатись із тематичного стенду «Михайло Вербицький – автор пісенного символу українського народу», розміщеного у фойє  I корпусу ТНЕУ.