» » «Життя, покладене на вівтар незалежності»

«Життя, покладене на вівтар незалежності»

Дата: 5-03-2015, 09:39 | Автор: Відділ гуманітарної освіти та виховання

 Ранком, 5 березня 1950 року, коли насичена кров’ю Героїв українська земля вітала прихід весни, в непримітному селі Білогорщі, що поблизу Львова, був убитий командир армії безсмертних Роман Шухевич. Він відійшов до свого Творця на 43 році, віддавши Батьківщині все своє багате, бурхливе й героїчне життя. Того дня воююча Україна втратила одного з найбільших своїх Героїв.

 

Як загинув Великий Командир? Певних відомостей немає і до сьогодні. Відомий кадебістський кат і провокатор Павло Судоплатов згадує, що він і ще з двадцять емдебістів напали на будинок кооперативу у селі Білогорща (тепер вулиця Білогорща у Львові). В нерівному бою загинув Командир УПА та майор МГБ. Подібну версію розказали набагато пізніше зв’язкові Романа Шухевича Дарія Гусяк та Галина Дидик. Місцеві жителі в Білогорщі ще й сьогодні розказують, що Генерал згинув у засідці, йдучи лісовою доріжкою з лісу до будинку місцевого кооперативу, приблизно там, де сьогодні стоїть пам’ятник Роману Шухевичу.

 

«Ліквідація тіла командира УПА стала  важливим таємним завданням для чекістів, – писав кандидат історичних наук, колишній керівник Галузевого державного архіву СБУ Володимир В'ятрович. –  І це завдання вони виконали на відмінно – через  роки після загибелі місце поховання Головного командира УПА Романа Шухевича залишається невідомим. А там, де відсутня точна інформація, завжди знайдеться місце і для домислів, інсинуацій та політичних маніпуляцій.»

 

Дискусії про те, де знаходиться могила Шухевича, почали вирувати відразу, щойно стало можливим говорити про невідомі сторінки нашої історії. При цьому з'являлися надзвичайно різні, часом цілком фантастичні версії. 

 

Повнішу інформацію про  життя Романа Шухевича пропонуємо дізнатись із тематичного стенду «Життя, покладене на вівтар незалежності», розміщеного у фойє  I корпусу ТНЕУ.