Вітаємо!

Дата: 5-03-2015, 14:45 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

Шостого березня 2015 року святкуватиме  75-ий ювілей  багаторічний завідувач, професор  кафедри економічного аналізу і статистики Тернопільського національного економічного університету, доктор економічних наук, професор, Заслужений діяч науки і техніки України Шкарабан Степан Іванович.

 

Степан Іванович народився у 1940 р. в селі Шайноги Радехівського району Львівської області. Свою трудову діяльність С.І. Шкарбан розпочав з посади табельника-рахівника Кам’янко-Бузької колії Львівської залізниці. У 1961 р. закінчив Львівський торговельно-економічний інститут, а через п’ять років – аспірантуру цього ж інституту.  З 1961 р.  до 1969 р.  викладав у Оренбурзькому кооперативному технікумі, звідки був запрошений на роботу до Тернополя.

 

У Тернопільському національному економічному університеті Степан Іванович працював з 1969 р. до 2013 р. (на той час Тернопільській філії Київського інституту народного господарства), пройшовши трудовий шлях від заступника декана, декана обліково-економічного факультету, завідувача, професора  кафедри економічного аналізу і статистики.

 

С. І. Шкарабан – людина надзвичайної делікатності та чуйності, у нього свій вимір буття, своя міра таланту, свій Шлях – Шлях Ученого та Вчителя. Працюючи на викладацькій ниві, у 1968 р. він захистив кандидатську дисертацію на тему: «Аналіз ефективності використання основних фондів роздрібної торгівлі споживчої кооперації»,  а в 1987 р. – докторську дисертацію «Оперативний економічний аналіз в управлінні промисловим виробництвом: методологія і організація». У 1969 р. отримав атестат доцента, а в 1989 р. – професора. У 1992 р. Степану Івановичу присуджено почесне звання «Заслужений діяч науки і техніки України».

 

У науці досліджував проблеми оперативного економічного аналізу, створив і очолив школу з вдосконалення методики оперативного економічного аналізу. Був членом  Спеціалізованої вченої ради Д 58.082.03 у ТНЕУ із захисту кандидатських і докторських дисертацій. Постійно виступав офіційним опонентом кандидатських і докторських дисертацій. Степан Іванович протягом кількох десятків років керував та розробляв низку наукових бюджетних і госпрозрахункових тем.

 

Широта наукових поглядів та результати досліджень С. І. Шкарабана відображені у майже  300 наукових працях, у тому числі 7 монографіях. Організатор  багатьох міжнародних науково-практичних конференцій, а також активний учасник аналогічних наукових заходів у вузах України і за її межами. Степан Іванович був головним редактором Збірників наукових праць кафедри економічного аналізу «Наукові записки» (1999-2007 рр.) та «Економічний аналіз» (2007-2014 рр.), які зареєстровані ВАК України як фахові видання. Під його керівництвом підготовлено і захищено 3 докторських і 11 кандидатських дисертацій.

 

Колектив кафедри аудиту, ревізії та аналізу Тернопільського національного економічного університету,  наукова громадськість України і близького та далекого зарубіжжя, колеги й учні вітають Степана Івановича Шкарабана з ювілеєм і бажають йому здоров’я та довгих щасливих  років життя!