» » «Сучасна роль провідних банків розвинутих країн та їх вплив на світові фінансові та товарні ринки»

«Сучасна роль провідних банків розвинутих країн та їх вплив на світові фінансові та товарні ринки»

Дата: 18-03-2015, 17:13 | Автор: Факультет банківського бізнесу

 Одинадцятого березня 2015 року відбувся науковий семінар Студентського наукового гуртка «Грошова парадигма» на тему: «Сучасна роль провідних банків розвинутих країн та їх вплив на світові фінансові та товарні ринки».

 

Розпочала науковий семінар голова  наукового гуртка Марія Марусин, звернувши увагу присутніх на те, що у сучасних умовах є надзвичайно важливим вивчення впливу провідних банків світу на формування товарних і фондових ринків, адже вони створюють досить потужну конкуренцію, змушують покращувати і вдосконалювати діяльність банків, зокрема це стосується України, яка може перейняти у тих чи інших провідних банківських установ окремі особливості регулювання монетарної сфери.

 

Студент групи ФБС-32 Микола Когут виступив з доповіддю «Діяльність транснаціональних банків на прикладі JP MorganChase&Co i HSBC Holdings», розглянувши основні функції транснаціональних банків, особливості їх утворення, функціонування та вплив на сучасні світові фінансові та грошові ринки. Доповідач звернув увагу на історію створення такого роду банків, процес їх формування і розширення світового впливу, а також проаналізував основні аспекти їх діяльності. Також в доповіді були наведені цікаві факти з історії JP MorganChase&Co i HSBC Holdings та їх очільників, зокрема те, що в 2000-х роках використовувались схеми з відмивання грошей. На основі цих даних в 2015 році було здійснено публікацію про рахунки урядовців Росії, України та Великобританії, які зберігали там кошти. Завершуючи свій виступ, Микола Когут окреслив цілі та плани JP MorganChase&Co i HSBC Holdings, а також їх важливість для світових ринків.

 

Студентка групи ФБС-32 Віта Заверуха виступила з доповіддю «Банк Канади – основний регулятор грошово-кредитної політики країни». Банківська системи Канади має складну інституціональну структуру, яка сформувалася під впливом банківських систем таких країн як США та Великобританія. На думку доповідача, дослідження саме центрального банку Канади є цікавим в контексті того, що ця країна є членом Великої сімки, Міжнародного банку реконструкції та розвитку і Міжнародного валютного фонду, тому ця країна відіграє значну роль на світовому фінансовому ринку. Крім того, Всесвітній економічний форум визнав фінансову систему Канади найбільш стійкою в світі. Однією із спільних рис для банківських систем Канади та України є їх структура, тому для нашої країни доцільно врахувати такий досвід: поступово зменшувати присутність іноземних комерційних банків, взяти курс на таргетування інфляції та активно використовувати облікову ставку як основний інструмент монетарної політики, також варто збільшити частку канадського долара в золотовалютних резервах України.

 

Студент групи ФБС-21 Василь Бернатович презентував доповідь на тему: «Роль та вплив ЄЦБ на світові фінансові та товарні ринки», де зосередив увагу на процес становлення ЄЦБ як головного елементу Європейської системи центральних банків, а також на його основну роль у процесі підготовки до введення в обіг євро у 1999 році. Також доповідач проаналізував роль і вплив Європейського центрального банку на міжнародних фінансових ринках.  

 

Після виступів доповідачів, учасники наукового заходу перейшли до активного обговорення тематики семінару. Зокрема, Юлія Жадан засумнівалась у можливостях провідних банків світу втримати свої позиції на ринку, на що Когут Микола зауважив, що, оскільки HSBS працює в основному на азіатському і тихоокеанському ринках, то його позиції будуть відносно стабільні, але можуть похитнутись під впливом китайських банків, наприклад, BankofChina. А JP MorganChase&Co конкурують з американськими банками і через свою глобалізаційну політику можуть потіснити з позицій, наприклад, Citi чи WellsFargo. Марія Марусин окреслила проблему можливості запозичення досвіду провідних банків світу українськими банківськими установами в сучасних кризових умовах. Віта Заверуха зазначила, що сьогодні необхідно здійснювати жорстку валютну політику, а також відновлювати довіру до банківського сектора, що сприятиме поступовому виходу із кризової ситуації.

 

Підсумувала результати наукового круглого столу Голова гуртка Марія Марусин, подякувавши всім присутнім за цікаві доповіді, а також побажала усім плідної роботи у підготовці до проведення міжнародної конференції, яка відбудеться 24 березня 2015 року.