» » «Економічний і соціальний розвиток України в ХХІ столітті: національна візія та виклики глобалізації»

«Економічний і соціальний розвиток України в ХХІ столітті: національна візія та виклики глобалізації»

Дата: 27-03-2015, 09:32 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Сьогодні в ТНЕУ розпочала роботу дводенна XII Міжнародна науково-практична конференція молодих вчених «Економічний і соціальний розвиток України в ХХІ столітті: національна візія та виклики глобалізації».

 

Захід організований Радою молодих вчених ТНЕУ, за сприяння ректора університету, доктора економічних наук, професора Андрія Ігоровича Крисоватого.

 

Співорганізаторами конференції виступили Вроцлавський економічний університет, Білоруський державний економічний університет, Кошицький технологічний університет, Науково-навчальний комплекс «Економосвіта».

 

Пленарне засідання розпочав голова Ради молодих вчених, кандидат економічних наук, доцент кафедри податків та фіскальної політики ТНЕУ Тарас Ярославович Маршалок з представлення гостей конференції та оголошення порядку денного.

 

З вітальним словом виступив Андрій Ігоровича Крисоватий. Звертаючись до учасників конференції, він сказав: «Пригадую, як 10 років тому, будучи молодим вченим, я також брав участь у таких конференціях. Радий, що традиції наукової школи у нашому університеті примножуються і розвиваються.  Участь у сьогоднішній конференції підтвердили 5 іноземних країн та 205 учасників з різних міст України. Це свідчення того, що ми єдині і непереможні».

 

Науковцям ректор ТНЕУ побажав не бути «ходячими енциклопедіями», а перейтивід схоластичної парадигми до творення власної долі, торування свого неповторного шляху. Завдання молодих учених професор бачить не лише у накопиченні знань, а, що головне, у їх осмисленні та практичному застосуванні. Андрій Ігорович закликав не лякатися труднощів і впевнено рухатися вперед: «Не бійтеся помилок – вони загартовують. Нехай кожен з Вас творить власну долю. Нехай наукові амбіції стануть основою Вашого поступу вперед.Вірю, що через 10 років ми будемо жити у економічно могутній, розвиненій країні центру Європи».

 

Також перед учасниками конференції виступивпроректор з наукової роботи, доктор економічних наук, професор Зеновій-Михайло Васильович Задорожний. Він зауважив: «Сьогоднішня конференція уже четвертий захід міжнародного рівня, що відбувається у ТНЕУ за останні 2 тижні. Сподіваюся, що тези вироблені під час наукової конференції дадуть поштовх для реформування та розвитку нашої економіки».

 

До молодих учених звернувся заступник голови Тернопільської ОДА Леонід Олексійович Бицюра: «Молоде покоління відповідальне за розвиток нашої країни, за вибір шляху, яким піде Україна. Багато людей хочуть змін, але не готові змінюватися. Нехай Ваша праця сприяє трансформації суспільства і наблизить нашу спільну перемогу, з якої постане держава молодих за менталітетом, світоглядом, мисленням людей».

 

Заступник міського голови Олександр Іванович Смик, виступаючи з вітальним словом, сказав: «Все починається з малих речей практичної площини. Прислухавшись до думки «малого українця», ми зможемо збудувати економічно здорову, міцну державу. Розвиток країни полягає не лише у залученні зовнішніх інвестицій, а й у активізації внутрішнього фінансового капіталу. Усім бажав свіжих думок та неординарних рішень».

 

У роботі конференції взяла участь Олена Михайлівна Сайтз, віце-президент Українсько-американської асоціації працівників вищої школи. «Голос українських учених нині звучить у всьому світі. Ми захоплюємося зростанням наукової думки в Україні, підтримуємо ідею особистісного розвитку науковців та сприяємо цьому процесу», – сказала пані Олена.

 

Упродовж пленарного засідання виступили:

 

– Солтес Міхал – доцент Кошицького технологічного університету (Словаччина);

– Зелінська Анетта – професор Вроцлавського економічного університету (Польща);

– Пелехатий Андрій  –  к.е.н., молодший науковий співробітник, ДУ «Інститут регіональних досліджень імені М. І. Долішнього НАН України»;

– Поляков Михайло  –  заступник завідуючого відділом бюджетно-податкової політики Департаменту фінансової політики, Секретаріат Кабінету Міністрів України;

– Рудан Віталій  – викладач кафедри банківської справи ТНЕУ.

 

Цьогорічна конференція вирізнялася багатогранністю думок, цікавими дискусіями та новизною досліджень.