» » Студенти ННІМЕВ ім. Б. Д. Гаврилишина відвідали Тернопільський історико-меморіальний музей політичних в’язнів

Студенти ННІМЕВ ім. Б. Д. Гаврилишина відвідали Тернопільський історико-меморіальний музей політичних в’язнів

Дата: 27-03-2015, 18:08 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Студенти 1 курсу спеціальності «Міжнародний бізнес та туризм» ННІМЕВ ім. Б. Д. Гаврилишина та студенти юридичного факультету 24 березня 2015 року відвідали Тернопільський історико-меморіальний музей політичних в'язнів. Він відкритий й освячений 14 жовтня 1996 року на свято Покрови Пресвятої Богородиці. Ідея створення належить краєзнавцю, археологу, директору Інституту національного відродження – Ігорю Ґереті.

 

Це надзвичайно цікаве історичне місце, у якому повинен побувати хоч раз у житті кожен тернополянин. Музей розташований у підвалі колишнього управління і слідчого ізолятора Тернопільського НКВС-КДБ. Тут було 17 камер слідчого ізолятора. Допити заарештованих відбувалися на верхніх поверхах із застосуванням нелюдських тортур. Екскурсію провів старший науковий працівник музею Ігор Андрійович Олещук. Його розповіді про тюремні роки, умови перебування невільників у жахливих умовах ізолятора, подальші долі в’язнів вразили кожного студента.  Відтворені камери, карцери, знаряддя тортур, предмети невільничого побуту переносять кожного в ті жахливі роки. Це все змушує задуматися над власним життям і переосмислити цінності. Є в музеї макети сибірського концтабору і вагону-«телятника», обладнаного ґратами для транспортування ув'язнених, нещодавно розміщені макети повстанських криївок. 

 

Студенти щиро подякували методистам відділу гуманітарної освіти та виховання нашого університету Островській Зоряні Зотіківні та Кічак Оксані Володимирівні за організацію екскурсії, а Олещуку Ігорю Андрійовичу за надзвичайно цікаві та пізнавальні історії.