» » «Реформування законодавства України в умовах інтеграції до Європейського Союзу»

«Реформування законодавства України в умовах інтеграції до Європейського Союзу»

Дата: 27-03-2015, 18:19 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

27 березня 2015 року об 11.00 год. розпочали роботу учасники Всеукраїнської науково-практичної конференції (з міжнародною участю) «Реформування законодавства України в умовах інтеграції до Європейського Союзу».

 

Мета заходу: аналіз проблемних ланок законотворчого процесу України та напрацювання парадигм успішного реформування правового сектору в контексті євроінтеграції.

 

Конференція відбулася за підтримки ректора Тернопільського національного економічного університету, доктора економічних наук, професора Андрія Ігоровича Крисоватого.

 

Модератором пленарного засідання виступив кандидат юридичних наук, доцент, заступник декана юридичного факультету ТНЕУ Іван Романович Калаур.

 

З вітальним словом до присутніх звернувся проректор з наукової роботи, доктор економічних наук, професор Зеновій Васильович Задорожний: «Мені дуже приємно, що сьогодні науковці нашої держави разом з колегами з зарубіжжя зібралися у цій залі для обговорення надзвичайно важливої теми. Реформування законодавства України є одним з перших кроків вступу до європейської спільноти. Разом ми зможемо виявити недоліки й запропонувати ефективні методи їх подолання. Потрібно пам'ятати,  що кожен із нас є будівничим, який докладає зусиль до побудови сильної незалежної європейської держави – України».

 

Під час пленарного засідання перед учасниками конференції  виступили представники правознавчої спільноти України та іноземні фахівці.

 

Зокрема, Фридерик Цолль, професор Ягеллонського університету (м. Краків, Польща) та Оснабрюцького університету (м. Оснабрюк, Німеччина) поділився досвідом своєї країни щодо напрацювання національних правових систем на шляху інтеграції до ЄС.

 

На важливості таких фахових конференцій наголосила Олена Михайлівна Сайтз – віце-президент і програм-директор Міжнародної культурно-освітньої Україно-американської асоціації працівників вищої школи: «Особисті зустрічі породжують довіру і сприяють розвитку продуктивної співпраці. Я раджу кожному науковцю загартовувати лідерський дух і приєднуватися до світових професійних спільнот».

 

Особливий інтерес викликала доповідь доктора філософських наук, професора кафедри теорії та історії держави і права ЮФ ТНЕУ М.Г. Братасюк. Марія Григорівна окреслила філософсько-світоглядний підхід до правової доктрини. Аналізуючи  законодавство України, вона зауважила, що його головною проблемою є державоцентризм: «Нам потрібно навчитися розмежувати поняття «закон» і «право», звернутися до антропоцентричної домінанти, як основи права. Юридична наука повинна орієнтуватися на людину. Пам'ятаймо, не закон надає права, а права творять закон».

 

Звільнити законотворчий процес від впливу олігархів та місцевих феодалів закликав народний депутат України Роман Заставний: «Солодкий популізм та критика попередників – це улюблені теми наших політичних лідерів. Натомість, реальних змін ніхто робити не хоче, закон використовують для приватних інтересів». Також народний депутат додав, що більшість законопроектів, які він пропонує до розгляду, були напрацьовані у співпраці з фахівцями ТНЕУ.

 

У ході конференції учасники розглянули широкий спектр юридичної проблематики.

 

Рецепцію римського права як підґрунтя модернізації приватного права у своїй доповіді розглянула старший науковий співробітник Подільської лабораторії Науково-дослідного інституту приватного права і підприємництва Академії правових наук України, завідувач кафедри цивільного права та процесу Хмельницького університету права, доктор юридичних наук Світлана Дмитрівна Гринько.

 

Ігор Євгенович Якубівський, кандидат юридичних наук, доцент кафедри цивільного права та процесу Львівського національного університету імені Івана Франка, проаналізував положення Конституції України про інтелектуальну власність з огляду на проблеми реформування законодавства.

 

Окремі аспекти правосуб'єктності усиновлювачів для слухачів представив Микола Олексійович Стефанчук – професор кафедри цивільного права та процесу Національної академії державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького.

 

Про зміни у системі прокуратури України відповідно до нового Закону України «Про прокуратуру» розповіла кандидат юридичних наук, доцент, юрист 1 класу, завідувач кафедри цивільно-правових дисциплін Національної академія прокуратури України Наталія Степанівна Наулік.

 

Також із доповідями перед учасниками конференції виступили гості з Оснабрюцького університету (Німеччина): Леонард Кріппнер (Leonard Krippner), Свен Кордес (Sven Cordes), і Мерайк Вімкер (Mareike Wimker).

 

Секційну роботу представники наукової спільноти організували за такими напрямами:

 

– Філософія, теорія та історія держави і права.(Керівник: Кравчук М.В., кандидат юридичних наук, доцент, завідувач кафедри теорії та історії держави і права);

 

– Конституційне, адміністративне і адміністративно-процесуальне право. Міжнародне право. (Керівник: Жукорська Я.М., кандидат юридичних наук, доцент кафедри публічного права);

 

– Цивільне право, сімейне право, трудове право. Міжнародне приватне право. Право інтелектуальної власності. (Керівник: Слома В.М., кандидат юридичних наук, доцент, завідувач кафедри цивільного права і процесу);

 

– Господарське право і господарський процес, фінансове право. (Керівник:       Ментух Н.Ф., кандидат юридичних наук, доцент, в.о. завідувача кафедри правового регулювання економіки і правознавства);

 

– Кримінальне право, кримінальний процес, криміналістика. (Керівник:   Рогатинська Н.З., кандидат юридичних наук, доцент, завідувач кафедри публічного права).

 

Упродовж роботи науково-практичної конференції учасники мали можливість обмінятися досвідом, власними міркуваннями стосовно тематики заходу, обговорити проблемні питання реформування законодавства України в умовах інтеграції до ЄС та запропонувати шляхи їх вирішення.