» » Візит в університет Аалто (Фінляндія)

Візит в університет Аалто (Фінляндія)

Дата: 3-04-2015, 14:24 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

 Упродовж 26-29 березня 2015 року доктор технічних наук, професор Анатолій Олексійович Саченко відвідав університет Аалто (Aalto, Гельсинки, Фінляндія), де був офіційним опонентом під час захисту кандидатської дисертації аспіранта Jaakko Talonen на тему: «Advances in Methods of Anomaly Detection and Visualization of Multivariate Data»  (керівник Prof. Olli Simula, консультанти Dr Miki Sirola і Dr Mika Sulkava). Захист дисертації відбувся 27 березня 2015 року. Варто зазначити, що порядок публічного захисту суттєво відрізняється від українського стандарту, і, навіть, від прийнятого в інших країнах Європи (наприклад, Німеччина, Польща, Чехія). Цікавим є те, що опонент є єдиним, хто ставить запитання (понад 20) і приймає заключне рішення щодо присудження докторського ступеня на основі попередньої оцінки докторської дисертації кандидата, якості презентації, коректності відповідей на запитання. На завершення захисту Анатолій Олексійович зачитав позитивний відгук з урахуванням вищевказаних критеріїв.

 

Цікавою також була вечеря у затишному ресторані після захисту, де зібралися крім офіційних осіб, друзі, колеги та члени сім’ї кандидата. Як під час захисту, так і на вечері офіційні особи (керівник, опонент, консультанти і кандидат) були одягнені у спеціальну одежу і взуття (dress code), що є традиційним для університетів Фінляндії.

 

У рамках робочого візиту у Фінляндію А.О. Саченко взяв участь у зустрічах з фінськими науковцями, де колеги обговорили потенційні напрями співробітництва: окреслено тематику доповідей для міжнародної конференції IEEE IDAACS’2015 у Варшаві (24-26 вересня 2015 року), визначено особливості керування спеціалізованим потоком сесій «Big Data» Dr Miki Sirola. Також Анатолій Олексійович мав можливість поспілкуватися з Prof. Olli Simula, який співпрацював з всесвітньовідомим фінським ученим Teuvo Kohonen (один з основоположників штучних нейронних мереж й автор самоорганізовуваних карт Кохонена). Науковці, обговорили можливість проведення міжнародної конференції IDAACS’2019 у місті Гельсинки на базі університету Аалто. «Університет Аалто має високий міжнародний рейтинг, сучасну матеріальну базу, тут працюють визнані науковці. Отже, освітній заклад є відмінним вибором для конференції IDAACS у 2019 році», – наголосив А.О. Саченко.

 

Фінські колеги організували для гостей два екскурсійні тури по університету Аалто та місту Гельсинки. Університет Аалто, один з найвідоміших у Фінляндії, є результатом об’єднання у 2010 році трьох університетів: технічного університету зі світовим рейтингом, економічного університету і університету прикладних наук. Навчальний заклад розміщений у привабливому містечку Espoo, яке примикає до Гельсинки і розміщене у лісосмузі на побережжі Фінської затоки. Тут навчається близько 20 тисяч студентів. У місті Гельсинки є потужний морський порт і два аеропорти, безліч різнорідних церков, цікавих пам’яток архітектури, історичних пам’яток та затишних місць відпочинку.