» » Бухгалтерський облік – це не тільки дебет і кредит…

Бухгалтерський облік – це не тільки дебет і кредит…

Дата: 22-10-2015, 15:55 | Автор: Відділ інформації та зв'язків з громадськістю

21 жовтня 2015 року у читальному залі наукової бібліотеки  Тернопільського національного економічного університету відбувся круглий стіл, організований Студентським науковим центром кафедри обліку у виробничій сфері та студентами кафедри аудиту ревізії та аналізу факультету обліку і аудиту, на тему: “Історичні аспекти і перспективи розвитку системи обліку в Україні і Канаді”.

В рамкахкруглого столувідбулась  зустріч з канадським бухгалтером і фінансовим аналітиком нафтової компанії “Repsol” Ніколасом Знак. Центральний офіс компанії знаходиться у Мадриді (Іспанія). Нещодавно компанія “Repsol” придбала канадійську компанію “Talisman Energy”, де і працює Ніколас Знак. Якщо в компанії “Talisman Energy” працювало 4000 людей, то сьогодні разом із компанією “Repsol” загальна кількість працівників становить  близько 27000, тому компанія “Repsol” є однією із найбільших у світі. Через це студенти факультету обліку і аудиту мали змогу на круглому столі виявити важливість знання бухгалтером М(С)ФЗ та англійської мови для того, щоб бути конкурентоспроможним у сучасному інтегрованому світі.

В роботі круглого столу взяли участь виконувач обов’язків  декана факультету обліку і аудиту кандидат економічних наук, доцент Панасюк Валентина Миколаївна; завідувач кафедри аудиту, ревізії та аналізу доктор економічних наук, професор Дерій Василь Антонович; виконувач обов’язків  завідувача кафедри обліку у виробничій сфері  кандидат економічних наук, доцент Починок Наталія Володимирівна, студенти факультету обліку і аудиту.

В рамках зустрічі присутні прослухали доповіді як українською, так і англійською мовами на тему:

1)                Історичні аспекти і перспективи розвитку системи обліку в Україні (доповідачі: Шишко Ольга (англійською мовою), Кошмак Ірина (українською мовою)).

2)                Відмінності між Положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку (П(С)БО) і міжнародними стандартами бухгалтерського обліку (МСБО) (доповідачі: Пушкар Михайло (англійською мовою), Гарасюк Оксана (українською мовою)).

3)                Перспективи розвитку обліку міжнародних операцій в Україні та Канаді  (доповідачі: Раб Юля (англійською мовою), Окринець Володомир  (українською мовою)).

Далі з доповіддю  виступив канадський бухгалтер і фінансовий аналітик компанії “Repsol” Ніколас Знак. Він розповів про своє навчання у коледжі, університеті, проходження практик, стажування, здавання кваліфікаційних іспитів, практичний досвід, роботу бухгалтера та фінансового аналітика у Канаді тощо. Ніколас зазначив, що бухгалтерський облік це не тільки дебет і кредит, а і глибоке знання теорії й практики економіки, фінансового і управлінського обліку, аудиту, оподаткування, консалтингу. Ніколас вважає, що кожна людина, яка прагне успіху в професійному плані може його досягнути, але для цього необхідно багато працювати і не боятись труднощів. В Канаді праця бухгалтера, аналітика добре оплачувана, а розмір оплати праці залежить від рівня освіти, індивідуальних здібностей працівника, практичного досвіду роботи, галузі діяльності, регіону. Нашим студентам Ніколас Знак побажав досконало вивчати іноземні мови, міжнародні стандарти фінансової звітності, брати участь у міжнародних грантах, отримуючи таким чином безцінний мовний та фаховий досвід.

Виконувач обов’язків декана факультету обліку і аудиту кандидат економічних наук, доцент Панасюк Валентина Миколаївна подякувала канадському бухгалтеру і фінансовому  аналітику компанії “Repsol” Ніколасу Знаку за цікаву та змістовну доповідь і вручила йому цінний подарунок.

В залі були також присутні ще чотири представники родини Знаків з Канади, що приїхали відвідати батьківщину своїх предків. З добрими побажаннями до наших студентів звернувся батько Ніка Майк Знак. Родина Знаків походить із одного з сіл Бучацького району Тернопільської області. Він зазначив, що кожен десятий канадець має українське походження, тому там  багато наших культурно-просвітницьких громад. Протягом усього свого життя Знак-старший працював інженером на будівництві доріг у Канаді.  Він навів приклад з роботи енергетичного сектору Канади, який  нині зменшив обсяги своєї діяльності (це світова тенденція), що призвело до скорочення значної кількості інженерів. Водночас, бухгалтерів це скорочення майже не зачепило, тому професія бухгалтера в Канаді залишається актуальною. На його думку, студенти-доповідачі  мають добру підготовку з англійської мови. Він порадив не полишати вивчення іноземних мов, поліпшувати свої фахові знання, добре знати комп’ютер і програмування. За таких умов, студенти стануть успішними людьми. Він вірить, що в України велике майбутнє, але воно, насамперед, залежить від працьовитості молодого покоління українців і його наполегливості щодо заміни старої радянської системи на новітню – європейську.