» » Музей у соціокультурному просторі

Музей у соціокультурному просторі

Дата: 27-10-2015, 17:52 | Автор: Н.І. Білик, кандидат історичних наук, доцент кафедри документознавства, інформаційної діяльності та українознавства

 Восьмого жовтня 2015 року в Обласному комунальному музеї Богдана Лепкого в м. Бережани відбувся науковий семінар для студентів 3 курсу спеціальності «Документознавство та інформаційна діяльність». Модератором заходу під назвою «Музей у соціокультурному просторі» виступила кандидат історичних наук, доцент кафедри документознавства, інформаційної діяльності та українознавства Білик Надія Іванівна.

 

Під час семінару старший науковий співробітник музею Стрілець Наталія Леонідівна презентувала роль музеїв у сучасному суспільстві, їх діяльність у багатоманітному культурному просторі. Доповідач наголосила на когнітивній та комунікативній функціях музейних інституцій, які покликані відповідати запитам суспільства. У наш час музей розглядають не лише як сховище артефактів, насамперед, музей – це заклад, який може навчати. Освітня функція музею стала однією з найважливіших форм музейної діяльності, саме вона дає змогу поширювати місію установи. Відповідно до розвитку суспільства змінилися і способи презентації колекцій: від ілюстративних експозицій, коли відвідувачам демонстрували та розповідали, до інтерактивних, коли відвідувач через взаємодію з експонатами може емоційно переживати представлені духовні й матеріальні цінності, інтерпретувати зміст експозиції.

 

Варто зазначити, що освіта в музеї є іншою, ніж у навчальному закладі. Нині саме музеї можуть забезпечити доступ до національної культурної спадщини людям різних вікових категорій, соціальних прошарків, фізичних можливостей, сприяти збереженню національної ідентичності, формуванню толерантності у суспільстві. У цьому контексті актуальною є співпраця музейників з різними установами: школами, університетами, театрами, бібліотеками, волонтерськими організаціями тощо.

 

Студентам було наголошено на важливості реалізації комунікативної функції музею через впровадження в його роботу інформаційних технологій (аудіо-гідів, комп’ютерів з контекстуальною інформацією в експозиції, відеофільмів з додатковою інформацією про цікавий експонат чи подію, котрій присвячено виставку), окремо виділено можливість працювати з особливо цінними документами в цифровому варіанті.

 

Упродовж семінару студенти групи ДІД-31мали змогу на практиці використати музей як навчальну платформу. Під час екскурсії залами музею Богдана Лепкого, вони дослідили оригінальні документи з особового архіву письменника, способи їх подачі відвідувачам, розглянули можливості використання новітніх технологій для забезпечення доступності раритетів з фондової збірки установи. Модератор заходу передала до фондів музею ксерокопію рукопису Б. Лепкого та монографію про І. Герету.

 

Такі виїзні семінари вже стали традиційними у багаторічній співпраці кафедри з музеєм Богдана Лепкого. Студенти спеціальності «Документознавство та інформаційна діяльність» не лише отримали практичний досвід, здобули нові знання з фаху, а й збагатились духовно. Науковий захід завершився екскурсією вулицями міста, яку провела вчений секретар Державного історико-архітектурного заповідника в м. Бережани Надія Ларіонівна Волинець.